Stranke se podelile oko rezolucije

0

 

Dragan Marković Palma: Ne podržavaju rezoluciju

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma izjavio je da poslanici te stranke, koja je član vladajuće koalicije, neće u Skupštini Srbije glasati za rezoluciju kojom se budu osuđivali samo zločini u Srebrenici.

 

 

"Nećemo glasati ako bude samo osuda za Srebrenicu, a ako bude osuda svih koji su vršili zločin na prostoru bivše Jugoslavije onda ćemo glasati", rekao je Marković.

 

 

Miloš Aligrudić: Neće glasati za rezoluciju

Visoki funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da ta stranka neće glasati za rezoluciju kojom se osuđuju samo zločini u Srebrenici.

 

 

On je rekao da je za DSS jedino prihvatljiva jedinstvena rezolucija koja bi obuhvatila sve događaje na teritoriji bivše Jugoslavije i zločine koji su se dogodili prema nevinim žrtvama.

 

"Mi smo 2005. godine predali jednu deklaraciju o osudi svih ratnih zločina, zato što mi ne možemo da razdvajamo žrtve po nacionalnosti. Ako su u pitanju nevine žrtve, svaka žrtva je nevina ukoliko nije imala oružje da se brani u ratnim sukobima, bilo da je zarobljenik ili civil", rekao je Aligrudić.

 

On je dodao da je moguće da treba velike zločine apostrofirati i posebno navesti, ali je veoma važno da svi budu pomenuti, jer ih je nemoguće razdvajati.

 

Prema njegovim rečima, izdvajanje jednog posebnog slučaja u posebnoj rezoluciji može da posluži nekim drugim političkim interesima, tako što će se praktično satanizovati jedan narod i jedna država.

 

"Ne mislimo da treba zaboraviti žrtve, ne mislimo da treba zavući glavu u pesak i jednostavno reći da se nešto nije dogodilo što se dogodilo, to bi bilo jako štetno po naš narod i našu državu, to takođe ne smemo da radimo", upozorio je Aligrudić.

 

Aleksandar Vučić: Mi smo za osudu zločina

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da naprednjaci moraju videti šta će se pominjati u rezoluciji o Srebrenici.

 

"Mi smo za to da se osude svi zločini koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, a tek kad budemo dobili tekst onda ćemo videti", rekao je Vučić.

 

 

Ivica Dačić: SPS podržava rezoluciju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je ranije da SPS nije protiv rezolucije o zločinu u Srebrenici, ali da tekst rezolucije koja bi bila usvojena u Skupštini Srbije treba da sadrži osudu i svih drugih zločina.

 

 

"Rezolucija kojom se osuđuje samo zločin u Srebrenici u parlamentu ne bi imala široku podršku, na šta ukazuju izjave šefova poslaničkih grupa", rekao je Dačić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here