Youtube/ATV
Igor Kalabuhov

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je danas da decentralizovana BiH predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja oblik za miran suživot tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH i da će svako strano uplitanje, a posebno nametanje stavova, imati dalekosežne posledice.

Kalabuhov je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine RS rekao da se ne mogu smatrati legitimnim bilo kakvi akti usmereni protiv zakonito izabranih političara i demokratski formiranih institucija u BiH i entiteta, preneo je sajt RTRS.

– Jednako pogubnim smatramo i jednostrane sankcije pojedinih zapadnih zemalja protiv aktera koji vode nezavisnu političku liniju, te smatramo da je to pokušaj uticaja na unutrašnje političke procese – rekao je Kalabuhov.

On smatra da će svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje rešenja suprotnih lokalnom mentalitetu i istorijskoj stvarnosti, imati dalekosežne opasne posledice.

– Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dela međunarodne zajednice, koji je neodgovorno izabrao put podrivanja napretka u postkonfliktnim stabilizacionim nastojanjima – rekao je Kalabuhov.

On je napomenuo da je “sebična” želja da se implementira njihova politička volja u BiH, prvenstveno kroz nametljivu promociju evroatlantskih integracija, dovela Zapad do pogubnog kursa ka eroziji Dejtonskog sporazuma.

– To se odražava u neuravnoteženim odnosima političkih subjekata u BiH. Već je došlo do toga da se težnja Republike Srpske da odbrani svoj dejtonski status u okviru BiH proglasi antidejtonskom – kazao je Kalabuhov.

Rusija, istakao je, poštuje suvereno pravo BiH da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, ali smatra i da ima pravo da naglasi potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH političkim i vojnim savezima koji primenjuju agresivnu liniju prema Rusiji.

– Rusija je zainteresovana za jačanje obostrano korisne saradnje sa BiH, da proširimo veze sa Bošnjacima i Hrvatima i da u najvećoj meri iskoristimo raspoložive potencijale za te svrhe – napomenuo je Kalabuhov.

On je istakao da je Rusiji nesumnjivo Srpska ključni ekonomski i trgovinski partner u BiH i da su ruski privrednici zainteresovani za ostanak na njenom tržištu.

– Činjenica da je BiH odbila da se pridruži zapadnim ekonomskim sankcijama poslednjih godina omogućila je da se značajno povećava izvoz iz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju, pa smo uvereni da slične mogućnosti postoje i u ovom trenutku – poručio je ruski ambasador.

Kalabuhov je istakao i da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, pogotovo što je, kaže, u uslovima ostavke poslednjeg visokog predstavnika Valentina Incka i odsustva njegovog naslednika funkcija ove strukture neshvatljiva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here