Tanjug

Hrvatska poslanica Karolina Vidović Krišto traži od Plenkovića da uvede sankcije na proizvode iz RS i da nam zaustavi evrointegracije. Sagovornici Kurira ovo vide kao deo šire kampanje koju deo Zapada vodi protiv naše države

Iz Zagreba su stigle otvorene pretnje na račun Srbije u kojima se čak traži da Evropska unija (EU) prekine pregovore o članstvu naše zemlje u Uniji. Besna zbog poteza Tužilaštva BiH da traži procesuiranje 14 hrvatskih generala zbog zločina u operaciji “Bljesak”, poslanica Hrvatskog sabora Karolina Vidović Krišto uputila je otvoreno pismo kojim od premijera te države Andreja Plenkovića zahteva uvođenje sankcija na proizvode iz Republike Srpske i blokiranje pregovaračkog procesa Srbije i EU.

Lekcije iz istorije

Sagovornici Kurira podsećaju da preteće poruke Srbiji šalje predstavnica države na čijem tlu su postojali ustaška tvorevina NDH i logor Jasenovac i čija država je proterala 230.000 Srba 1995. godine. Uprkos istorijskim činjenicama, ova zastupnica javno piše da su “u poslednjih sedamdeset godina jedini genocid na evropskom tlu počinili pripadnici srpske vojske, što je dokazano pravosnažnom presudom suda UN, a egzistencija Republike Srpske je direktna posledica tog genocida”.

– Činjenica da Republika Srbija i Republika Srpska bez ikakvog srama negiraju genocid u Srebrenici napadajući međunarodnog diplomatu Valentina Incka govori o žalosnoj činjenici da naši istočni susedi nisu ništa naučili iz prošlosti – napisala je ona i optužila RS da “sa svojim beogradskim nalogodavcima pokušava već oprobanim metodama da izjednačava žrtvu i agresora, te da bukom i galamom sakrije istinu o samoj sebi”.

Na kraju, poslanica Vidović Krešto poziva na uvođenje sankcija RS, “jer kad Severna Koreja ili Iran krše prihvatljive norme ponašanja u međunarodnoj zajednici, tada im se uvode sankcije”.

Krivci optužuju žrtve

Bivši diplomata Milisav Paić ocenjuje za Kurir da je ovo izraz krajnjeg licemerja Hrvatske. Kako objašnjava, ovi zahtevi su propagandnog karaktera i pokušaj Hrvatske da se, na talasu Inckovog zakona, koji je uveo zabranu i kažnjavanje svih koji negiraju genocid u Srebrenici, uključe u koordinisanu kampanju protiv Srbije.

– Hrvati, pošto se nisu suočili sa svojim zločinima – genocidom nad Srbima u Drugom svetskom ratu i najvećim etničkim čišćenjem u modernoj Evropi tokom “Oluje” – rešili su da obrnu teze, pa sad krivci upiru prst u žrtve. Koliko god su aveti prošlosti prisutne u Hrvatskoj, ne verujem da će susedi krenuti u otvoreno blokiranje Srbije na evropskom putu. Hrvatska to radi i inače, i to perfidnije, pa bi je otvoreniji pristup totalno eksponirao i palo bi u vodu ono njihovo obećanje da neće raditi ono što je Slovenija njima radila u toj fazi. Zato sam ubeđen da je ovo deo koordinisanog pritiska na Srbiju, iza kojeg stoje pojedini zapadni centri moći i koji ima veze s Kosovom, ali i s pokušajima stvaranja funkcionalne BiH – smatra Paić.

Vladimir Orlić: Ne znaju mentalno da izađu iz narativa sukoba

Poslanik SNS Vladimir Orlić kaže za Kurir da značajan deo hrvatske politike i dalje tavori zarobljen u prošlom veku.

– Mnogi tamo, nezavisno od toga da li su na vlasti ili ne, još uvek ne umeju mentalno da izađu iz narativa sukoba, večitog obračuna sa srpskim narodom i traženja izgovora u Srbima i Srbiji za sve sopstvene neuspehe i frustracije. Šteta je što ne razumeju dovoljno politiku Aleksandra Vučića, koja podrazumeva izgradnju bolje budućnosti svima, korektan odnos zasnovan na međusobnom uvažavanju, otvaranje čitavog regiona, ekonomski napredak u svakoj drzavi i značajan porast investicija za sve koji ovde žive – ocenjuje on i dodaje:

– Ako i razumeju, definitivno nemaju hrabrosti da to prihvate. A ako je njihov jedini odgovor na snažno jačanje Srbije i našu pruženu ruku da uporno etnički čiste sopstvenu pripadnost Evropi od svega što nosi srpsko ime, jedino sami sebe dovode u opasnost da onda njima – više ništa neće ostati. Ni za Evropu, ni za unutrašnju upotrebu. Bez Srba svode se na endehaziju, u kojoj nema ni Evrope, ni bilo kakve perspektive, niti života uopšte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here