Strašno: Ima 3 godine i 70 kg?!

0

Ne može da stane s jelom: Sumnjaju na Prader-Vilijev sindrom
 

Lekari smatraju da dečak možda boluje od Prader-Vili sindroma, retkog genetskog poremećaja čije su karakteristike stalna glad i želja za hranom. Deca sa ovom bolešću mogu da jedu 3 do 6 puta više od svojih vršnjaka, ali i tada, nažalost, osećaju glad.

 

– Čak je i odlazak do lekara ili bilo koji izlazak težak i komplikovan. Dok šetamo ulicama, ljudi se zaustavljaju da bi se slikali sa njim i kažu da nikad nisu videli dečaka te veličine, oni žele da saznaju koliko naš sin ima godina, koliko je težak – kaže otac ovog dečaka i dodaje da su primorani da koriste privatan taksi da bi bilo gde otišli sa njim.

 

Otežano kretanje: Svuda idu kolima
 

– Doktori misle da on možda ima sindrom koji čini da stalno dobija na težini i žele da ga testiraju – objašnjava Misaelova majka.

 

Simptomi Prader-Vili sindroma su često stalan osećaj gladi i nezasitosti, koji može voditi abnormalnom dobijanju na težini, smanjenju tonusa mišića i problema u učenju. Nisu ni retki slučajevi poremećaja ponašanja kao što su napadi besa ili tvrdoglavosti.

 

Ne postoji lek za ovu bolest, ali se radi na tretmanu koji bi mogao da kontroliše simptome i probleme koji su usko povezani. To uključuje i roditelje, koji treba da se izbore sa preteranom ishranom svoga deteta i posledicama u njegovom ponašanju.

 

Ova bolest može prouzrokovati veći rizik od drugih bolesti, kao što su dijabetes, srčani problemi, gušenje i drugi zdravstveni problemi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here