Strazbur neće naše sudije: Ne zadovoljavaju (kriterijume)

0

Eksperti Parlamentarne skupštine Saveta Evrope odbili su da biraju novog sudiju iz Srbije u Sudu za ljudska prava "jer kandidati ne ispunjavaju kriterijume"
 

U Ministarstvu pravde kažu da im je 6. juna, prosleđena informacija da je "mišljenje Panela eksperata za izbor kandidata za sudiju da bi trebalo odrediti zamenu", kao i da se tokom junskog zasedanja Parlamentarna skupština Saveta Evrope neće ni baviti tim pitanjem, piše Blic.

 

I tako je Srbija ostala bez svog predstavnika u jednom od najuglednijih sudova gde je inače na prvom mestu po broju tužbi građana protiv države. U Ministarstvu nisu znali ili hteli da kažu koji kandidati ne ispunjavaju kriterijume i zbog čega.

 

Odbijeni kandidati

 

U pismu Kuće ljudskih prava potkomitetu PSSE koje je "Blic" dobio piše da je Branko Rakić bio visoki zvaničnik u Ministarstvu pravde Jugoslavije za vreme režima Slobodana Miloševića, a da Branko Lubarda nema značajniju akademsku karijeru.

 

– Proces izbora sudija za Sud u Strazburu treba da bude transparentniji da bi dobili najkvalitetnije kandidate. Šteta što smo izgubili ovaj period, kaže za Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Komisiju koja je birala kandidate formirao je ministar pravde Nikola Selaković.

 

Predsednik Komisije Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, za Blic je rekao da mu nije poznato da "neko od kandidata koje je predlozila komisija ne ispunjava kriterijume za sudiju Evropskog suda za ljudska prava".

Sagovornici ovog lista tvrde da je domaći konkurs bio sproveden na čudan i netransparentan način i da se Srbija ovim obrukala. Poznato je da se u Sudu za ljudska prava traže besprekorne, sudije sa najmanje 12 godina iskustva u oblasti ljudskih prava.

Kandidati Srbije su bili Branko Lubarda, redovni profesor na predmetu Radno pravo, Međunarodno radno pravo i Socijalno pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu, Branko Rakić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu na predmetima Pravo evropskih integracija i Međunarodni odnosi, koji je ostao upamćen po prikupljanju peticija protiv Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom i kao sekretar udruženja "Sloboda" za odbranu Slobodana Miloševića. Treći kandidat Katarina Nedeljković je pravnik u Odeljenju za izvršavanje presuda u Sudu u Strazburu, što nije dovoljno ugledno pozicionirano mesto da bi se odatle prešlo za sudiju.

 

Inače, kandidatima koji nisu prošli test jezika nije bilo dozvoljeno da preuzmu svoj test i vide kako je ocenjen. Na jezičkom testu otpali su i Radmila Dragićević Dičić, sudija koja predaje na engleskom jeziku u institucijama UN, Slavoljub Carić koji već osam godina zastupa Srbiju pred međunarodnim sudovima, na oba zvanična jezika…

– Predstavnici iz Kuće ljudskih prava obratili su se pismom Potkomitetu za izbor sudija u PSSE. Upozorili smo da sumnjamo da su kandidati izabrani po nekom drugom kriterijumu, a ne po regularnim, kaže Dragan Popović iz Političkog centra.

Mandat sudije pred Evropskim sudom traje devet godina i sudija ne može da bude reizabran.

 

Ministarstvo: Sporan samo jedan kandidat

 

U Ministarstvu pravde ističu da je u informaciji koja je njima prosleđena iz PSSE naznačeno da samo jednog kandidata treba zameniti.

 

– Mišljenje Panela eksperata za izbor kandidata za sudiju je da bi trebalo odrediti zamenu za kandidata (jednog kandidata) koji po njihovom mišljenju ne ispunjava neophodne kriterijume, navodi se u informaciji Ministarstva pravde.

Takođe, ističu da postojeći sudija, koji predstavlja Srbiju u Strazburu nastavlja sa svojim radom sve do izbora novog sudije, tako da Srbija ne ostaje bez svog predstavnika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here