Štrbac: Hrvati smanjuju broj ubijenih Srba

0

Štrbac je precizirao da je u optužnici Haškog tribunala formulisano da je ubijeno najmanje 23 srpska civila, što je hrvatsko pravosuđe "pretvorilo" u tačno 23.

 

"Nažalost, ja to vrlo dobro znam, jer sam ja preuzeo leševe 52 ubijena samo za pola sata iz jedne hladnjače u jednom danu. UNPROFOR-ci su našli 18 leševa, a ostali su pronađeni nešto kasnije. Dakle, od 88 leševa, 84 leša smo pronašli, a samo nekoliko ih neidentifikovano. Tragamo za još četiri leša", naveo je Štrbac.

 

Vrhovni sud Hrvatske oslobodio je generala Hrvatske vojske Rahim Ademija optužbi za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. godine, a generalu Mirku Norcu kazna je smanjena sa sedam na šest godina zatvora.

 

Štrbac je naveo da je na suđenjima prodefilovalo stotinak svedoka iz Srbije i da su se čule veoma ružne priče o tome šta se dešavalo u Medačkom džepu.

 

Rahim Ademi

Direktor "Veritasa" tvrdi da je netačna i tvrdnja da je u Gospiću ubijeno 50 Srba, nego da se radi o 123, od kojih je Norac neke čak i sam ubijao.

 

U akciji Medački džep, koja je izvedena od 9. do 17. septembra 1993. u selima oko Gospića, ubijeno je stotinjak Srba, a optuženi se terete za likvidaciju 27 civila, ubistvo dvojice i mučenje tri zarobljenika i uništavanje više stotina objekata.

 

Norac već izdržava 12-godišnju kaznu zatvora na koju je 2003. osuđen u Rijeci zbog likvidacije više desetina srpskih civila u jesen 1991. na gospićkom području. Kazna će mu sada biti objedinjena. 

 

Štrbac je izjavio da nije neočekivana odluka Vrhovnog suda Hrvatske da oslobodi Ademija a da Norcu smanji zatvorsku kaznu za ratni zločin u Medačkom džepu, jer hrvatsko pravosuđe već tradicionalno ima dijametralno različite aršine kada su u pitanju kazne za Srbe i za "domoljube".

 

Mirko Norac

On je naglasio da je za Srbe doneto 650 pravosnažnih presuda za ratne zločine i da su godine zatvora na koje su osuđeni neuporedive sa onim koje se izriču Hrvatima, kojima se i neuporedivo manje sudi, a i kazne su obično najniže zaprećene.

 

Prema njegovim rečima, Srbi su dobijali i po 20 godina zatvora tamo gde nije bilo ubistava, "zbog nekih pretnji i paljevina".

 

Štrbac podseća da je na snazi 1.400 međunarodnih poternica za Srbima zbog navodnih ratnih zločina i da to, svakako, ne doprinosi većem povratku Srba u Hrvatsku.

 

Hrvatska vojska je 9. septembra 1993. godine iznenada napala podvelebitska sela u okolini Gospića koja su bila već 18 meseci pod zaštitom snaga UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here