Štrbac: Hrvatska je počinila genocid u “Oluji”

0

Savo Štrbac, direktor "Veritasa"
 

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da veruje da da će Međunarodni sud pravde u Hagu u slučaju tužbe i kontratužbe Srbije i Hrvatske za genocid, doneti pozitivnu presudu u korist Srba, odnosno da je Hrvatska počinila genocid u operaciji "Oluja".

 

Štrbac je rekao da će Hrvatskoj u tom slučaju biti naloženo da iz kalendara proslava izbaci slavljenje "Oluje", jer je to genocidna akcija, da izvrši obeštećenje svakog pojedinca, da osigura povratak svih proteranih Srba i da im bude garantovana lična i imovinska bezbednost.

 

Pročitajte još:

19 godina od zločinčke akcije hrvatske vojske koja je proterala 220.000 Srba

* Josipovića izviždali na proslavi Oluje

* Oluja ne staje već 19 godina

* Hrvatsku stigla oluja!

* Dvor: Da se ne zaboravi zločin nad Srbima u "Oluji"

* U Beogradu obeležavaju progon Srba, u Zagrebu slave pobedu

 

On je podsetio je na narodnu poslovicu "Ko jamu drugom kopa, sam u nju pada".

"Hrvatski avion koji se srušio u utorak, možda je to onaj isti mig koji je bombardovao kolonu srpskih izbeglica na petrovačkom i prijedorskom putu i u avgustu 1995. godine", istakao je Štrbac.

 

Koordinator "Veritasove" kancelarije za Republiku Srpsku Mira Jovanović istakla je da se nigde u udžbenicima u Srbiji i Srpskoj ne spominje stradanje Srba u "Oluji", dok se u hrvatskim udžbenicima ta akcija spominje.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" za nekoliko dana ubijeno je više od 1.800 Srba sa područja Republike Srpske Krajine, a proterano više od 220.000 lica.

To je najveće etničko čišćenje počinjeno u Evropi posle Drugog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here