pixabay.com

Moždani udar je vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu, a prema statistikama, žene čine oko 60 odsto smrtnih slučajeva od moždanog udara.

Stručnjaci kažu da muškarci i žene koji imaju moždani udar imaju slične simptome kao što su slabost ruku, teškoće u govoru, opušteno lice ili problemi sa ravnotežom. Međutim, nisu svi simptomi isti kod žena i muškaraca, zbog čega žene teže prepoznaju svoje simptome i često ih pripisuju umoru. Stoga nije iznenađujuće što češće doživljavaju moždane udare.

– Žene češće imaju atipične, nejasne simptome. Mogu početi sa umorom, konfuzijom ili možda opštom slabošću, za razliku od slabosti na jednoj strani tela – kaže Pooja Khatri, MD i profesor neurologije na Univerzitetu u Cincinnati.

Ona navodi da mnoge žene mogu zanemariti iznenadne i neuobičajeno jake glavobolje ako uglavnom imaju problema sa migrenama i sl. Odnosi se i na otežano hodanje i stalni umor, što pripisuju stresnim situacijama i fizičkoj aktivnosti. Navodi i da su mučnina ili povraćanje jedan od glavnih simptoma moždanog udara, a smatraju se virusnim oboljenjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here