EPA-EFE
Kim Džong Un

Severna Koreja se sprema da pusti u upotrebu novu podmornicu za koju se veruje da je sposobna da ispaljuje balističke rakete, prenosi danas Rojters prema izveštaju i snimcima američkog istraživačkog centra.

Satelitski snimci brodogradilišta Sinpo Saut, na istoku zemlje, od 18. septembra, pokazuju šest barži i plovila koncentrisanih oko keja hale za izgradnju, koji do sada nisu primećivani, a zbog čega se zaključuje da ova aktivnost ukazuje na pripreme za porinuće podmornica, saopštio je “39 Nort”, američki istraživački centar koji nadgleda Severnu Koreju.

Analitičari su prvo uočili znake da se 2016. gradi najmanje jedna nova podmornica, a 2019. državni mediji su prikazali severnokorejskog lidera Kim Džong Una kako pregleda podmornicu, koja je izgrađena pod “njegovom posebnom pažnjom“ i koja bi trebalo da bude “operativna u vodama kod istočne obale”, navodi britanska agencija.

Državni mediji u to vreme nisu izveštavali o sistemima naoružanja podmornice, niti su saopštili gde i kada je izvršena inspekcija, ali analitičari su procenili prema veličini novog plovila da je konstruisano da nosi rakete.

Severna Koreja ima veliku podmorničku flotu, ali samo jednu poznatu eksperimentalnu podmornicu sposobnu da nosi balističku raketu, navodi Rojters.

Analitičari još raspravljaju o tome da li je nova raketna podmornica potpuno inovativni projekat ili je zasnovana na modifikovanoj klasi podmornica Romeo koja je prvobitno nabavljena iz Kine 1970-ih pre nego što je Severna Koreja počela da ih proizvodi u zemlji, navodi britanska agencija.

Posmatrači tvrde da Severna Koreja vrši pripreme za nastavak nuklearnih testiranja po prvi put od 2017, kada su zaustavljeni zbog pregovora o denuklearizaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here