Vesti

Od kako je u julu 2019. uvedena “zaštitna cena električne mreže”, Australijski energetski regulator (AER) je svakog 1. maja objavljivao takozvanu ponudu za podrazumevano tržište (DMO).

Međutim, prošlog meseca, Savezna vlada je izmenila propise, kako bi nova cena za narednu godinu bila objavljena tek ove sedmice.

Inače, lideri Koalicije su tokom predizborne kampanje tvrdili da su cene struje bile niže pod njihovom vladom.

Bivši blagajnik Džoš Frajdenberg je u svom konačnom budžetu, koji je predstavio u martu, tvrdio da su potezi savezne vlade pomogli da se troškovi za električnu energiju u domaćinstvu smanje za osam odsto, a troškovi malih preduzeća za deset odsto u poslednje dve finansijske godine.

Veleprodajne cene su se, međutim, više nego udvostručile za 12 meseci i od tada su dodatno rasle. Troškovi proizvodnje obično čine oko jedne trećine maloprodajnih računa, a nedavni skok cena će se uskoro odraziti na veće naknade na kućnim računima za električnu energiju.
Prema AER-u, 31. marta je data smernica za izmenu uredbe. Odlaganje ponude do “prvog radnog dana nakon 25. maja” je trebalo da obezbedi više vremena AER-u da uključi najnovije mrežne troškove u konačno određivanje cene.

Prema Dilanu Mekonelu, specijalisti za energetiku na Univerzitetu u Melburnu, teško je ovo poskupljenje struje ne sagledati kroz politički objektiv.

– Nisu želeli da ovo poskupljenje bude najavljeno tokom predizborne kampanje – istakao je Mekonel.

Međutim, portparol bivšeg ministra energetike Angusa Tejlora je odbacio tvrdnju da je do odlaganja došlo iz političkih razloga. Ujedno je istakao da od kada je DMO ustanovljen pre tri godine, više od 680.000 australijskih porodica i malih preduzeća je plaćalo manje za svoje račune za struju.

Tako su domaćinstva imala za 24 odsto bolju ponudu, ili ponudu do 778 dolara godišnje, a mala preduzeća za 24 odsto bolje – do 3.105 dolara godišnje.
Budući ministar energetike Kris Bouven odbio je da komentariše poskupljenje, dok čeka polaganje zakletve i zvanično stupanje na dužnost.

S druge strane, Brus Mauntin, šef Centra za energetsku politiku u Viktoriji, smatra da nema sumnje da je odložena promena cena uslovljena vremenom izbora.

– Cene su sada na izuzetnim nivoima, nešto ispod 300 dolara za megavat-sat, i to duže nego ikada u istoriji nacionalnog tržišta električne energije – rekao je Mauntin.
Prema njegovoj oceni, povećanje DMO moglo bi da bude do 15 odsto, sa izgledima za ponovni rast za šest meseci, ako ne i ranije.

U Viktoriji manje poskupljenje

Država Viktorija postavlja sopstvenu podrazumevanu ponudu i objavila je u utorak cene struje za 2022-23, koje su više za pet odsto.
Povećanje će pogoditi 200.000 domaćinstava i 50.000 malih preduzeća, što čini oko sedam odsto domaćinstava i 16 odsto malih preduzeća, koji su na “stalnim paketima”.

Dilan Mekonel sa Univerziteta u Melburnu smatra da će povećanje struje u Viktoriji verovatno biti premašeno u drugim državama, jer glavno gorivo viktorijanskih elektrana, mrki ugalj, nije poskupelo koliko crni ugalj koji se koristi u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here