Studente više zanima bog nego politika

0

Veruju u boga po navici, to jest tradiciji

Da li vam je važna religija?

1. veoma je važna 20%
2. važna je 30%
3. neodlučan sam 21%
4. potpuno je nevažna 13%
5. ne znam 16%

 

Da li Bog postoji?

1. da 55%
2. to je životna sila 25%
3. nisam sigurna 11%
4. ne postoji 9%

 

S jedne strane, ogroman broj studenata priznaje svoje konfesionalno poreklo, gotovo 85 odsto, ali je mnogo manji broj onih koji održavaju obrede svoje religije. Ima i takvih primera da neko kaže da je ateista, ali navodi da po tradiciji pripada određenoj konfesiji.

 

Dva procenta studenata ne pripada nijednoj od tradicionalnih konfesija, već nekom duhovnom pokretu, novim religioznim pokretima, a čak 11 odsto kaže da su religiozni, ali da ne pripadaju nijednoj veri.

Istraživanje o religioznim, moralnim i socijalno-političkim vrednostima pokazalo je da studenti malo veruju institucijama. Od svih institucija najviše veruju crkvi, pre svega, SPC i vojsci, a zatim školama i fakultetima. Veoma mali broj njih ima potpuno poverenje u pravosuđe (samo oko tri odsto), policiju (oko četiri procenta), političke partije (dva odsto), medije, sindikate.

 

Zanemarljivo malo poverenja imaju i u vladu i državnu upravu (dva odsto), skupštinu (dva odsto), zdravstvo (tri procenta), krupan biznis (ispod dva odsto)…  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here