Studenti zaposeli napuštenu vilu

0

Zdanje koje je postalo dom studentima

Studenti koji su zaposeli palatu, svojom akcijom žele da ukažu na previsoke stanarine i nedostatak socijalnih stanova u Parizu. U tom gradu, prosečna stanarina iznosi 30 evra po kvadratnom metru!

Adresa na koju su se uselili je jedna od najskupljih u Parizu: Plas de Vož (Trg Vogeza) u srcu istorijske četvri Mare. Jedna od poznatih gradskih palata, sa izrezbarenim drvenim plafonima, štukaturama i površinom od 2.000 kvadratnih metara pripada staroj dami i u njoj, već više od četiri decenije, niko ne stanuje.

Od oktobra prošle godine u njoj živi Džonatan i još 30 studenata. "Kada smo došli, sve je bilo prazno. Tako je već godinama, decenijama. Vlasnica je pre više od 40 godina kupila kuću i renovirala je 30 godina. A onda više nije imala para. Stanove nikada nije izdala“, priča Džonatan.

 

Naziv grupe "Crni četvrtak“ aludira se na četvrtak, nesrećni dan za ljude koji traže stan, pošto se tog dana objavljuju oglasi sa ponudama neverovatno skupih stanova.

On otvara teška drvena vrata, a pogled pada na prostrano dvorište, okruženo sa četiri krila kuće u belom kamenu. Mladić sa crnom rasta-pletenicom, glavom pokazuje na gore. "Tamo gore je velika terasa od 80 kvadratnih metara. Divna stara zgrada. Iza ovih vrata bile su nekada štale. Sada ih koristimo kao garaže“.

U celoj Francuskoj ima do dva miliona praznih stanova, a u skupom Parizu na stotine hiljada. Studenti iz grupe "Crni četvrtak“ smatraju da je to skandalozno. Svojom spektakularnom akcijom žele da izvrše pritisak na vladu. Nekoliko puta su se uputili u Jelisejsku palatu, ali predsednik Sarkozi nije hteo da ih primi.

"Za mene je to bilo veliko olakšanje. Već mesecima ništa nisam imala – spavala sam u dnevnim sobama kod prijatelja, selila se od jednih do drugih. Naravno, na početku mi je bilo jako neobično što sam stanovala u kući, a nisam plaćala stanarinu. Istovremeno, mislim da je to pravedno, pošto svako ima pravo na stan, a ovu zgradu niko nije koristio“, priča Anika, jedna od novih stanovnika palate.

Međutim, vlasnica je tužila ilegalne stanare. Tražila je da se isele i nadoknade joj štetu, pariski sud je doneo odluku da grupa mora da napusti kuću, a preti im i kazna od 100.000 evra.

Pa ipak, Džonatan, Anika i ostali nisu obeshrabreni. Zahvaljujući tome što su palatu, koja je uvek bila zatvorena, otvorili su za javnost zadobili su simpatije Parižana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here