Studija: Stopa smrtnosti od Covid-19 mnogo viša nego od gripa

0
EPA/Marko Đoković

Stopa smrtnosti među obolelima od Covid-19 u francuskim bolnicama tri puta je veća nego među obolelima od gripa, stoji u rezultatima francuske studije.

U proleće je umrlo 16,9 odsto hospitalizovanih zbog Covid-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, dok je tokom zime 2018/2019. umrlo 5,8 odsto hospitalizovanih zbog gripa.

Ali, pacijenti sada možda imaju bolje lečenje u odnosu na početak pandemije.

– Naša studija pokazuje da je Covid-19 mnogo ozbiljniji od gripa – rekla je Katrin Kantin, koja je vodila studiju Univerzitetske bolnice u Dižonu.

Kantin je istakla da nalazi posebno zbunjuju s obzirom na to da je sezona gripa 2018/2019. bila najsmrtonosnija u poslednjih pet godina.

Istraživanje se temelji na podacima o primljenima u privatne i državne bolnice i obuhvatilo je 135.000 pacijenata. Naučnici su utvrdili i da veći procenat obolelih od Covid-19 treba da bude na intenzivnoj nezi.

U proseku oni su ostajali i duže na odeljenjima intenzivne nege, prosečno 15 dana, što je gotovo dvostruko duže nego u slučajevima gripa. Takođe im je gotovo dvostruko češće bio potreban respirator.

Ali u bolnicama je zbog Covid-19 završio mnogo manji broj dece u odnosu na epidemiju gripa.

Studija je utvrdila da je među hospitalizovanima zbog Covid-19 bilo 1,4 posto mlađih od 18, dok ih je zbog gripa bilo 20 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here