pixabay.com

Naučna studija koju je objavio “American Journal of Emergency Medicine” piše o najmanje dva bolesnika starija od 60 godina, koji su imali infekciju koronavirusom i tokom nje erekciju koja je trajala nekoliko sati.

Stručnjaci smatraju da to može biti povezano sa koronavirusom i da bi to mogla biti nova posledica pandemije.

Prvi slučaj dogodio se u Majamiju, kod 69-godišnjeg pacijenta koji je patio od gojaznosti i primljen je na jedinicu intenzivnog lečenja. Zdravstveno osoblje stavilo ga je u krevet licem prema dole, kako bi mu poboljšali disanje, a kad su ga ponovo okrenuli, primetili su da mu je penis u stanju erekcije, navodi se u studiji.

Puna četiri sata trajalo je nastojanje lekara da prekinu erekciju kod tog pacijenta, ali nijedan pokušaj nije bio uspešan. Na kraju su višak krvi iz penisa morali da uklone špricem. Nešto kasnije, ovaj pacijent je preminuo od posledica korone.

Drugi slučaj je otkriven u Versaju (Francuska). Bila je reč o 62-godišnjaku takođe zaraženom koronavirusom koji je nekoliko sati trpeo erekciju zbog ugruška za koji su naknadno utvrdili da se “uglavio” u sitnim žilicama penisa.

Pacijent je lečen sredstvom za razređivanje krvi, kako bi se zaustavilo stvaranje ugrušaka i nakon 14 dana, lekari su uspeli da ga skinu i sa aparata za održavanje funkcije disanja, pa je njegov oporavak mogao da počne.

I do sada su istraživanja pokazala da se infekcija koronavirusom može povezati s krvnim ugrušcima. Na taj fenomen ukazali su naučnici još u aprilu prošle godine, na temelju prvih izveštaja o obolelima kad se pisalo da koronavirus može rezultirati krvnim ugrušcima iz tri razloga.

Jedan od njih je hiperviskoznost krvi, što podrazumeva da ona postaje gušća, pa sve teže neometano teče. Drugi uzrok je hiperkoagulabilnost. Naime, hemikalije proizvedene reakcijom imunološkog sistema mogu olakšati stvaranje ugruška u krvi. I treći mogući uzrok je endotelna disfunkcija. Endotel je sloj stanica koji oblaže unutrašnjost  krvnih žila, koje mogu oštetiti hemikalije koje su proizvod imunološke reakcije. Takva oštećenja mogu takođe dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Dakle, postoji  šansa da je Covid-19 doveo do prijapizma kod tih pacijenata, ali još uvek nije uvršćen u listu simptoma.

– Do sada imamo saznanja da korona deluje na male krvne žile, a upravo takve su male žilice u penisu. Ali, reč je o samo nekoliko slučajeva, koja se ne mogu povezati na način da to zaista uvrstimo u listu simptoma koronavirusa – komentariše dr Igor Grubišić, specijalista urologije.

Dodaje da je kod obolelih od koronavirusa utvrđen povećani rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, ali taj ugrušak je mogao da završi bilo gde, u bilo kojem drugom delu tela, tako da zaista ne bi imalo smisla zbog jednog ili dva slučaja prijapizam povezivati sa Covid-19, kaže ovaj urolog.

Stručnjaci koji su posmatrali ova dva slučaja upozoravaju kako bi to mogla biti nova poznata posledica koronavirusa, na koju sad već godinu dana nakon početka pandemije treba obratiti pažnju. Ali, ističe se da su te erekcije zapravo posledica tromboemboličkih komplikacija.

U drugoj analizi podataka o više od 3.000 pacijenata sa koronavirusom, stručnjaci su otkrili trombozu u 29,4 odsto ljudi primljenih na odeljenje intenzivne nege, što znači da problemi sa ugrušcima kod pacijenata s Covid-19 uopšte nisu retki, prenosi španska “Marka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here