Pexels

Žene sa vegetarijanskom ishranom imaju veći rizik od loma kuka u kasnijem životnom uzrastu, pokazuje nova studija.

Naučnici su objavili da vegetarijansku ishranu “često prati manji unos hranljivih supstanci koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića” nakon što je njihova studija otkrila da vegetarijanke imaju 33 odsto veći rizik od preloma kuka u poređenju sa ženama koje redovno jedu meso.

Studija, u kojoj je učestvovalo više od 26.000 žena starosti od 35 do 69 godina iz Velike Britanije, procenila je rizik od preloma kuka kod vegetarijanki, onih koje jedu ribu, ali ne meso i onih koje povremeno jedu meso u poređenju sa redovnim konzumentima.

Posle otprilike 20 godina, naučnici su zabeležili 822 preloma kuka među ženama, oko tri odsto uključenih u studiju, koja je objavljena u časopisu BMC Medicine.

Stručnjaci sa univerziteta u Lidsu otkrili su da je povećani rizik od preloma kuka utvrđen samo kod vegetarijanki u poređenju sa ženama koje redovno konzumiraju meso.

Podaci su izeti iz “UK Women’s Cohort Study”, koja prati žene tokom dužeg vremena kako bi se procenili rizici i veze ishrane i zdravlja.

U grupi žena 28 odsto su vegetarijanke, a jedam odsto veganke.

– Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi sa rizikom od preloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, to nije upozorenje da ljudi napuste vegetarijansku ishranu, kao i kod svake ishrane, važno je razumeti koje su hranljive supstance potrebne za uravnotežen i zdrav način života – rekao je glavni autor studije Džejms Vebster, naučnik Škole za nauku o hrani i ishrani u Lidsu.

On je dodao da je kod vegetarijanske ishrane često niži unos hranljivih supstanci koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića.

– Ovih vrsta hranljivih supstanci uopšteno ima više u mesu i drugim životinjskim proizvodima nego u biljkama, poput proteina, kalcijuma i drugih mikronutrijenata – rekao je on i dodao da “nizak unos tih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustine kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnim riziku preloma kuka.”

Koautorka studije, profesorka Dženet Kejd dodala je da je fraktura kuka globalni zdravstveni problem sa visokim ekonomskim troškovima koji prouzrokuje gubitak nezavisnosti, smanjuje kvalitet života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema.

Ona smatra da je “biljna ishrana povezana sa lošim zdravljem kostiju, ali nedostajali su dokazi o povezanosti sa rizikom preloma kuka”. Takođe je istakla da je ova je studija važan korak u razumevanju potencijalnog rizika koji bi ishrana zasnovana na biljkama mogla dugoročno da ima i šta se može učiniti da se ti rizici ublaže.

Naučnici su rekli da su potrebna dalja istraživanja kako bi se procenilo da se slični rezultati mogu potvrditi i kod muškaraca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here