pixabay.com

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije.

Naučnici podsećaju na prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje je već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi digestivnog sistema, piše portal “Sajens dejli” (Science Daily).

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može da utiče na sprečavanje razvoja raka pluća.

Naučnici podsećaju na prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje je već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi digestivnog sistema.

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa, zavisno od količine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih koji su jeli najviše pomenute namirnice uočen je 33 odsto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju s grupom koja nije jela jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

“Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim smernicama o prehrani za razdoblje 2015–2020, kojima se preporučuje prehrana bogata visokim nivoom vlakana i jogurtom”, rekla je jedna od autorki studije, dr Sjao Šu, koja se bavi istraživanjem raka u grupi Programa za istraživanje epidemije raka.

“Tu smo povezanost primetili među aktuelnih i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile i jednako je među muškarcima i ženama osobama različitog porekla”, dodala je naučnica.

Šu je istakla da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica i dodala da probiotičkim svojstvima jogurta mogu da promene mikrobiotiku na kvalitetan način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here