EPA/Fehim Demir
Valentin Incko

Svake godine uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtve Srebrenice u javnosti širom regiona se intenzivnije pokreće pitanje osude i kažnjavanja tog zločina.

Sarajevski portal Klix, pozivajući se na nezvanična saznanja, piše da je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko prelomio i da će do 1. avgusta proglasiti važećim “Zakon o negiranju genocida”.

Politički lideri BiH o tome, podseća portal, nikada nisu mogli da se dogovore i sve je uvek, kako kažu, završilo na “propalim pokušajima”.

– Iako je nametanje nepopularno i visoki predstavnici nisu koristili taj mehanizam godinama, donošenje ovog zakona značiće da više niko u BiH, a naročito političari, neće smeti javno da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu – piše Klix.

Donosenjem zakona, dodaje se, javno negiranje ili veličanje genocida biće automatski predmet državnog tužilaštva, a predviđene kazne su od šest meseci do pet godina zatvora.

“Zakonom o negiranju genocida procesuirali bi se svi oni koji daju imena ulica ili institucija po ratnim zločincima, postavljaju table u čast ratnih zločinaca ili dodeljuju priznanja takvim personama, crtaju murale ili na bilo koji drugi način glorifikuju zločince i poriču da se dogodio genocid nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine”.

Portal podseća da za četiri dana obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici, a da Incko, koji je do sada više putava obećavao, nije nametnuo takav zakon. Klix piše da je za Incka to prilika da donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida moše da, kako navode, malo “olakša” i posao svom nasledniku Kristijanu Šmitu.

Inače, Incko sa dužnosti visokog predstavnika u BiH odlazi 1. avgusta.

1 COMMENT

  1. U NDH je bio genocid nad Srbima i NS Srbije treba sto pre doneti rezoluciju o tome,s’obzirom da su taj termin i te rezolucije sada toliko popularne a i da cujemo reakciju Krvatske na to?.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here