Štutgart i Vojvodina proširuju saradnju

0

Partnerstvo:Pajtić, Bugarski. Vučurović, Šmalcl
 

Sporazum su potpisali predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i Johanes Šmalcl, predsednik Veća distrikta Štutgart, a protokolu su prisustvovali i pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski i generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović.

Prema Pajtićevim rečima ova saradnja će omogućiti stvaranje uslova da se poljoprivredni proizvodi izvoze na nemačkoj tržište posebno ratarske i povrtarske kulture.

Predstavnici grada Štutgarta izrazili su spremnost da Vojvodini i dalje pomažu u sanaciji posledica od poplava, kao što su to radili i tokom poplava kroz razne donacije i humanitarnu pomoć.

U gradu Ulmu gde je otvoren deveti po redu Međunarodni dunavski festival sreli su se predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i ministar za evropska pitanja i međunarodnu saradnju nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih i razgovarali su o saradnji na otklanjanju štete od poplava u Srbiji i o preventivnim aktivnostima na odbrani od poplava u Srbiji.

 

Razgovarano je i o mogućnosti saradnje Univerziteta Karlsruea i Univerziteta Novog Sada po pitanju odbrane i modernizacije sistema za odbranu od poplava. Fridrih je kako je ranije dogovorio sa generalnim konzulom Srbije Božidarom Vučurovićem istakao da je pokrajina Baden-Virtemberg spremna da bude domaćin određenom broju dece iz poplavljenih područja, kao i da je pokrajina BV spremna da prenese iskustva vezana za prekograničnu saradnju i saradnju u okviru Dunavske strategije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here