Kabinet predsednika Republike Srpske
Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da svi vole da pričaju o BiH, a malo ko je želeo da o njoj nešto nauči, a pogotovo analizira, ističući da su stvari u BiH nesređene u kontinuitetu, dok su problemi i nezadovoljstva akumulirani.

Na pitanje kako komentariše pristup međunarodnog faktora prema BiH i optužbe na račun Republike Srpske, s obzirom da su poslednja dešavanja izazvala veliku pažnju i pojačan angažman međunarodnog faktora, te da se uglavnom Republika Srpska optužuje za blokadu rada zajedničkih institucija, Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je okidač za ovu krizu Valentin Incko, a ne Republika Srpska.

– Koji god zakon da je nametnuo, reakcija bi bila ista. Da ne spominjem kako su fabrikovali izveštaje za Savet bezbednosti UN, širili lažnu sliku, optuživali Srpsku za svaki problem i nastojali na svaki mogući način izostaviti odgovornost bošnjačkih političkih partija – podsetila je predsednica Republike, prenosi RTRS.

Govoreći o tome da li je ikada neki od tih izveštaja govorio o, primera radi, različitom tretmanu povratničke populacije u dva entiteta ili bezbednosnim izazovima, Cvijanovićeva je istakla da nisu stigli baš time da se bave jer je zadatak bio da se što više optužuje Republika Srpska, kao i Milorad Dodik.

– Da su hteli da se bave tim pitanjima onda bi morali napisati da u većinski srpskim povratničkim naseljima u FBiH još nema struje, vode, asfalta, niti je sistemski rešena nacionalna grupa predmeta u školama, a da u bošnjačkim povratničkim naseljima u Srpskoj ima i struje i vode i asfalta i da je nacionalna grupa predmeta u više od 20 škola uvedena još pre 15 godina – naglasila je Cvijanović.

Na pitanje zašto je BiH nesposobna da kroz razgovor reši sopstvene probleme, Cvijanović je odgovorila da razgovore ne želi političko Sarajevo.

– Oni su godinama ohrabrivani i podržavani od OHR-a da ne učestvuju u dijalogu, već da čekaju njihova rešenja, a potom i Ustavnog suda BiH, koja su dogovarana sa njima i onima koji žele centralizaciju BiH. Da su pustili da zaživi koncept prave koordinacije i harmonizacije, kroz to bi se ojačalo poverenje, kojeg ni danas nema, i moguće da bi se vremenom domaći akteri i sami dogovarali šta je ekonomičnije, praktičnije, efikasnije – konstatovala je Cvijanović.

Govoreći o tome koga bi označila kao najvećeg krivca za ovakvo stanje u BiH, predsednik Republike je naglasila da je glavni razlog za opšti neuspeh to što je koncept multietničnosti teško zloupotrebljen od SDA, ali i drugih bošnjačkih partija.

To se vidi u skoro svim elementima funkcionisanja sistema. Na delu je opšta privatizacija funkcija i uzurpacija tuđih prava. Krenite od stanja u institucijama BiH i sve će vam biti jasno. Vodi se neka invazivna politika, a BiH ruše oni koji pričaju da je čuvaju, kazala je Cvijanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here