EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Najviši sud EU otvorio je danas put za potencijalno blokiranje milijardi evra namenjenih Poljskoj i Mađarskoj, čije su populističke vlasti optužene za kršenje demokratskih prava i sloboda.

Na odluku Evropskog suda pravde u Luksemburgu ne može se uložiti žalba. Sud je odbio prigovore Varšave i Budimpešte na nove sankcije EU prema kojima se obustavlja finansiranje članica koje krše evropske zakone.

– Današnje presude potvrđuju da smo na pravom putu – izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je rekla da će izvršno telo EU u narednim nedeljama objaviti kako će postupati dalje u ovom slučaju. Reč je o fondovima od nekoliko stotina milijardi evra namenjenih jačanju unutrašnje kohezije EU i međunarodnim projektima.

Stranka Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, saopštila je da je odluka Suda “politički revanšizam” protiv Mađarske čiji je cilj podrška opozicionom savezu uoči parlamentarnih izbora 3. aprila.

Ministar pravde Mađarske Judit Varga rekla je da je odluka primer zloupotrebe ovlašćenja od strane Brisela protiv članica.

Zamenik poljskog ministra pravde Sebastijan Kaleta rekao je da je potrebno odbraniti se od napada na državni suverenitet i da “Poljska treba da brani demokratiju od ucene čiji je cilj oduzimanje prava da zemlja sama odlučuje o sebi”.

Trideset šest milijardi evra iz fonda za oporavak od pandemije namenjenih Poljskoj i sedam milijardi evra za Mađarsku već je zamrznuto zbog odnosa vlasti ovih zemalja prema demokratskim pravima i vrednostima.

2 COMMENTS

  1. Ваше демократске вредности руше традиционалне хришћанске вредности које Пољска и Мађарска желе да сачувају.Породичне вредности и здрава нација,то је заправо оно што је вредније од тих ваших милијарди којима вечито уцењујете.ПОЗДРАВ МАЂАРИМА И ПОЉАЦИМА.ЖИВЕЛА СЛОБОДА!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here