EPA-EFE/YOAN VALAT

Najnovije informacije iz Australije otkrile su da je čovek u čijim rukama je sudbina Novaka Đokovića sudija Entoni Keli. On će odlučiti da li će srpski teniser ostati u Australiji ili će biti deportovan i potencijalno dobiti zabranu ulaska u tu zemlju na tri godine.

Suđenje između Novaka Đokovića i Ministra unutrašnjih poslova zakazano je za ponedeljak u 10.00 po tamošnjem vremenu, odnosno u ponoć deset sati ranije po srpskom.

Srpskog sportistu saslušaće Entoni Keli, jedan od cenjenijih sudija u svom polju u Australiji, kojem je dokumentacija od strane Đokovićevih advokata dostavljena nešto manje od dva dana pre suđenja.

Australijski mediji pišu da tamošnje sudije kroz prošlost nisu imale problem da neretko odbruse političarima i da donesu odluke nezavisno od političkog pritiska.

To je demonstrirao kada je dan pre suđenja odbio zahtev Federalne vlade da odloži suđenje za dva dana, a prethodno je u jednom obraćanju Novakovim advokatima pokazao da će biti po njegovom ili ni po čijem, nakon što mu je advokat Nik Vud rekao da je Australijan openu potrebna konačna odluka o Đokoviću do utorka.

– Izvinjavam se, ali moram da vam kažem nešto, ako je potrebno da znate da je sa poštovanjem… Ovde rep neće upravljati psom. Ako Tenis Australija bude želeo da uradi nešto vezano sa vođenjem svoje ustanove, onda neka to uradi – izjavio je Keli.

Sudija Keli iza sebe ima 35 godina iskustva, a ukoliko u ponedeljak presudi u korist Ministarke unutrašnjih poslova Keren Endrjuz, potencijalno će moći i da zabrani Đokoviću ulaz u Australiju na tri godine, prema aktuelnom zakonu.

Takav splet okolnosti bi značio da Novak, devetostruki šampion Australijan opena, ne bi mogao da igra na tom turniru pre 2025. godine, ali je malo verovatno da se tako nešto desi.

– Osoba kojoj je viza otkazana može da bude pod zabranom ulaska u zemlju od tri godine, pa čak i za privremenu vizu. Svaki slučaj se sagledava na jedinstven način vezan za njegove okolnosti – saopšteno je iz Pogranične službe Australije.

Ovakva kazna primenjuje se uglavnom samo ukoliko je optuženi imao nameru da prevari vladu Australije, odnosno ako je prekršio neki zakon, što, kako stvari stoje, nije slučaj sa Đokovićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here