Sudbinu mi je odredio patrijarh

0

 

Sveštenik Đorđe Trajković

"Moje duboko poštovanje prema episkopu i posle patrijarhu Pavlu nije prestalo ni do današnjeg dana", kaže prota Đorde, podsećajući se na pravu roditeljsku brigu svog duhovnog oca.
 

 

On ističe da je svaki novi susret sa potonjim patrijarhom bilo je pravo duhovno bogastvo za tada mladog bogoslova. Posle Bogoslovije, episkop Pavle savetuje svom duhovnom čedu da upiše Teološki fakultet u Beogradu. Malo se mučio dok nije smogao snage da kaže da nema sredstva za troškove na fakultetu.

 

Ali, episkop Pavle uskoro mu javlja radosnu vest. Iz episkopske riznice bila su izdvojena sredstva za potrebe njegovog studiranja. U dopisu kojim mu je je odluka saopštena, između ostalog je pisalo: "Stipendija ima važnost samo za vreme školovanja. U vreme raspusta student Đorde Trajković moraće da se sam pobrine za nužna sredstva za život".
 

"Mojoj radosti i sreći i nije bilo kraja. Očinsku brigu budućeg patrijarha opravdao sam tako što sam na u roku diplomirao na Teološkom fakultetu. Moje strahopoštovanje nikad mi nije dozvolilo da pitam da li ću i kada biti rukopoložen", kaže prota Đorđe.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 19. 11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here