Suđenje Jociću još nije zakazano

0

 

Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Jocića 26. oktobra zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je ubila vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franjića, 23. oktobra 2008. godine.
Zakonik o krivičnom postupku predviđa da će predsednik veća odrediti glavni pretres najkasnije u roku od dva meseca od dana prijema optužnice u sudu.

"Ni posle tri meseca od prijema optužnice u sudu, ni posle svih molbi koje je sudu uputila odbrana okrivljenog Jocića, glavni pretres još nije zakazan, navedeno je u saopštenju, uz upozorenje da "reforme u pravosuđu ne smeju da budu rezervni razlog i izgovor za kršenje zagarantovanih prava optuženima".

Portparol i sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić, koja je izabrana za sudiju Vrhovnog kasacionog suda, potvrdila je da glavni pretres protiv Jocića još nije zakazan, podsećajući da je nedavno okončan opšti izbor sudija.

Prema njenim rečima, Posebnom odeljenju za organizovani kriminal nedostaje još pet sudija, odnosno troje sudećih i dvoje istražnih. Ona je podsetila da je od 12 sudija Posebnog odeljenja devet izabrano u više sudove, dok je jedan sudija otišao u penziju.

 

Kovačevićeva je kazala da su u tom odeljenju formirana tri sudska veća koja već uveliko sude, ali da mu nedostaje četvrto, jer troje sudećih sudija još nije nađeno.
Ona očekuje da će taj problem ubrzo biti rešen i da će uskoro biti zakazani glavni pretresi koji čekaju na početak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here