Sukob Opela i Magne

0

List prenosi da je Mendelson ocenio da "Magnin" plan stabilizacije "Opela" i njegove podružnice, britanskog "Voksola", ima "dosta nedostataka" i da mora da pretrpi mnoge izmene kako ne bi imao negativne posledice po " Voksol."

Kanadska "Magna" i njen ruski partner " Sberbanka", koja se nalazi u državnom vlasništvu, postigli su prošlog meseca preliminarni plan o kupovini 55 procenata akcija u "Opelu" i "Voksolu"od matične američke kompanije "Dženeral motors". Britanija ima 4.700 radnika u dve "Voksolove" fabrike.

Vlada u Berlinu obećala je da će za sprovođenje ugovora izdvojiti 4,5 milijardi evra kredita iz državne kase. Ali, to nije naišlo na razumevanje kod drugih evropskih zemalja u kojima "Opel" ima fabrike, uključujući i Britaniju, koja takođe namerava da olakša sprovođenje ugovora kako bi se izbeglo otpuštanje radnika.

"Opel" i Voksol" zapošljavaju oko 45.000 radnika u Evropi. Britanija, Španija, Poljska i Belgija strahuju da će planirano preuzimanje "Opela" i njegovih podružnica favorizovati nemačke fabrike i radnike posle obećane finansijske pomoći.

Ako se ostvari ugovor o prodaji "Opela", kanadski konzorcijum namerava da ukine oko 11.000 radnih mesta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here