EPA/Alex Hofford
Kineski vojnici

Sukob Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koji je inicirao Vašington vođen izmišljenim i politizovanim motivima, stvara dodatne pretnje međunarodnom miru i bezbednosti, rekao je šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

– Sudeći po svemu (američki predsednik Donald) Tramp i njegov tim pokušavaju da povrate vođstvo u trci za predsednika na račun maksimalne eskalacije napetosti u odnosima sa Kinom – rekao je senator.

Prema njegovim rečima, u tome definitivno nema ništa dobro, „osim ako se ne računa indirektno priznanje Trampove administracije da je bezvredno igrati na rusku kartu u slične svrhe“.

Ruski političar je naglasio da Rusija ni pod kojim uslovima „ne treba da se meša u tu konfrontaciju, a posebno da ne zauzima američku stranu“.

Kosačov je zaključio da su to isključivo njihovi izbori i da oni treba njima da se bave.

Pompeo pozvao na formiranje saveza protiv Kine

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo predložio da se formira „novi savez demokratije“ protiv Kine.

– Ne možemo se sami izboriti sa ovim izazovom. UN, NATO, G7, G20, naša ujedinjena ekonomska, diplomatska i vojna moć sigurno su dovoljne da odgovorimo na taj izazov, ako bude jasno i hrabro iskorišćena – rekao je Pompeo.

On je dodao da slobodni „svet neće promeniti komunističku Kinu, ali da će komunistička Kina promeniti nas“.

– Možda je došlo vreme za novu grupu istomišljenika, novi savez demokratije. Imamo sredstva. Samo je potrebna volja – zaključio je on.

Podsetimo, administracija američkog predsednika Donalda Trampa zatvorila je kineski konzulat u Hjustonu. Kina je odgovorila istom merom, pa je izdala naredbu Sjedinjenim Američkim Državama da zatvore svoj konzulat u Čengduu na zapadu Kine.

1 COMMENT

  1. Ма јок, није то никаква претња. Кина би налупала Америку, и свет би био миран и безбедан.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here