pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sukob u Ukrajini izazvao je ne samo nesuglasice između zemalja NATO već i podelu na tri struje – “jastrebove, golubice i nojeve”, ocenjuje britanski nedeljnik Sandej Tajms.

Zemlje “jastrebovi” su članice alijanse koje smatraju da je neophodno ne samo da se vrati puna kontrola Ukrajine nad teritorijom Donbasa i Krima, već i da se Rusiji “zada tako snažan udarac kako u budućnosti ne bi mogla da predstavlja pretnju bilo kome od svojih suseda”.

List ne navodi zemlje koje svrstava u “jastrebove”, ali u delu posvećenom takvim zemljama citira neimenovanog analitičara bliskog poljskoj vladi.

Zemlje “golubice”, odlučne su da postignu mirno rešenje između Rusije i Ukrajine i to su države koje bi pristale na povlačenje ruskih trupa na položaje pre 24. februara.

U tom kontekstu se navodi da je neimenovani zvaničnik jedne od skandinavskih zemalja ocenio da “takav dogovor ne bi bio fer, ali bi bio praktičan”.

Prema pisanju Sandej tajmsa zemlje “nojevi” su one članice NATO koje se više fokusiraju na svoje domaće probleme, podržavaju dokumente alijanse, ali u većoj meri “teže liniji manjeg otpora” i tu se ubrajaju države na jugu Evrope.

List zaključuje da je u mnogo čemu nedostatak saglasja unutar Severoatlantskog saveza bio razlog neuspeha ideje o raspoređivanju malih NATO kontingenata za odvraćanje od raketnih udara u gradovima na zapadu Ukrajine, daleko od linije fronta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here