Grad Jagodina
Dragan Marković Palma

Amandman Ujedinjene doline – SDA Sandžaka, kojim se predlaže da se Ministarstvo za državnu upravu ubuduće zove Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu i manjinsku upravu, pokrenuo je polemiku o tome ko će voditi izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali i o ranijim izjavama predsednika SDA -Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

– Šta su to manjinske samouprave. To je veliko pitanje – rekao je šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević i podsetio da se sada formira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog u čiju nadležnost prelaze sva pitanja vezana za položaj manjina.

On je dodao da Srbija spada u red država sa najvećim obimom i sadržajem zaštite manjinskih prava.

Poslanik SDA-Sandžaka Enis Imamović predložio je da se Ministarstvu za državnu upravu ostavi nadležnost nad vođenje registra nacionalnih veća, kao i vođenja posebnog biračkog spiska za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

– Mi smo se usprotivili tome da izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u budućnosti vodi neko drugo ministarstvo, a ne Ministarstvo za državnu upravu – rekao je Imamović.

Imamović je tokom rasprave poručio vladajućoj većini i da u skupštinskoj raspravi “smisle način kako će da trpe šest manjinskih opozicionih poslanika u ovom sazivu”.

Zapitao se i da li je trebalo da i manjinske stranke bojkotuju izbore pošto, kako je rekao “nema mesta za drugačije mišljenje”.

Polemisalo se i o izjavama koje je davao Ugljanin, pa je tako Milićević podsetio na reči predsednika SDA-Sandžaka da je “Srbija fašistička tvorevina”.

Imamović je odbacio takve navode, rekavši da je Ugljanin rekao da su pobedili fašistički režim i onu srpsku državu u kojoj nema mesta za druge i drugačije.

Poslanik SDA -Sandžaka je ocenio da je to bio “spin novinara” i izrazio nadu da će Ugljanin podneti tužbu zbog toga, pa da će onda i na sudu moći da dokaže te svoje tvrdnje, a Milićeviću rekao da mu se priviđa “Ugljanin”.

– Daleko od toga da se meni priviđa Ugljanin. Verujte meni se priviđaju daleko lepše stvari od toga. Ne razmišljam o Ugljaninu – odgovorio mu je Milićević i pitao da je li Ugljanin Srbiju do 2000. godine nazivao maćehom, a od 2000. rekao da Srbija postaje naša zemlja.

U raspravu se uključio i Dragan Marković Palma koji se “prisetio” da je više od 40 gradonačelnika Sulejman Ugljanin vodio u manastir Sopoćani čime su, kaže, svi bili iznenađeni.

– Šta se to promeni, Suljo, u tvojoj glavi odjednom? On nam je pričao o freskama i manastiru. Još uvek pamtim taj događaj kada smo bili kod njega u Novom Pazaru. Bio je izuzetno dobar domaćin”, rekao je Marković i nastavio:

– Suljo vrati se u normalu da sarađuješ sa Srbijom. Ne može Srbija da ti bude 7 godina majka, a posle maćeha, a nakon toga i fašistička tvorevina. Suljo nisi u pravu. Građani i Raške oblasti ili Sandžaka i juga Srbije i Bošnjaci i Albanci žele da žive od svog rada, da rade i izvoze svoje proizvode i da kada dođu delegacije u Srbiju, što se i dešava, dođu i u Novi Pazar, jer nije Srbija samo Beograd. Da vide te delegacije kako žive Bošnjaci u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Ja imam mnogo prijatelja Bošnjaka i Albanaca i niko do njih ne misli onako kako misli Sulejman Ugljanin. Neće Ugljanin politički da propadne, ali stvara jednu ružnu sliku kod nekih srbomrzaca u evropskom parlamentu i u drugim institucijama gde se odlučuje o građanima Srbije. I Bošnjaci i Albanci su građani Srbije i ako im nešto ne odgovara treba to da iskažu na jedan civilizovan način i siguran sam da će, ukoliko su u pravu, ta greška biti ispravljena.

Marković je potom odgovorio Enisu Imamoviću.

– Svaki predstavnik nacionalne manjine ima pravo da kaže da smatra da je ugrožen u delu Srbije gde živi, ali isto tako mi koji smatramo da to nije tako, da činjenicama i argumentima kažemo da nije u pravu. Mi moramo da se podsetimo da kada je u pitanju ravnomerni regionalni razvoj da država vodi računa o Raškoj oblasti ili Sandžaku, kao i o opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa. Novi Pazar je kao veliki grad dobio mnogo više nego neki drugi gradovi i to je dobro. Ali ne može da se kaže da je Sulejman Ugljanin koji je dobio manje od jedan odsto glasova da je u pravu. Ugljanin sve vreme šalje militantne poruke, a ja ga vrlo dobro poznajem – rekao je Marković i nastavio:

– Nije ovo 19. ili 20. vek da ponovo neki političari misle da preko militantnih ratnih poruka vrate deo biračkog tela. Ja moram da pohvalim Rasima Ljajića koji predstavlja pravu politiku u Raškoj oblasti.

1 COMMENT

  1. Муслимани су сами од себе направили националну мањину кад су преко ноћи, постали “Бошњаци”
    Од лудих људи и Бог диже руке.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here