M. Gojković
Otvaranje izložbe

Dvonedeljna manifestacija Dani Srbije i srpske kulture u Parizu svečano je zatvorena u predgrađu Suren. Taj čin završetka još jednog zova Srbije prema Francuskoj održan je u mesnoj galeriji ArtKad, a u svom obraćanju prisutnima prof. Petar Gojković, kao osnivač ove smotre, kustos, izvođač i neumorni organizator, nije krio zadovoljstvo.

Nastupio je hor Prizrenske bogoslovije

– Ove lepe prostorije omogućile su nam da izložimo naše kulturne vrednosti, u čemu su, kako sam video, uživali svi prisutni. Prezentacija Šumadije i Pomoravlja kroz muziku i fotografiju je u ovu sredinu donela nešto novo, lako prihvatljivo i razumljivo. To nam je dalo podstrek da nastavimo u istom pravcu, a to su slika, boja i duh Srbije prilagodljivi svačijem pogledu i senzibilitetu – istakao je Gojković.

Pred žiteljima Surena našla se i fotomonografija “Duša Srbije-Šumadija i Pomoravlje” majstora fotoaparata Zorana Petrovića i Mirka Demića, književnika i direktora Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu. Njih dvojica su na izvestan način bili specijalni gosti Surena, jer su pre dve godine zbratimljena dva grada.

U Surenu je nastupio hor Prizrenske bogoslovije i Slavoljub Stević, solista iz Pariza.

Potom je Dragan Bataveljić održao kratko predavanje o kompozitoru Dragiši Nedoviću i njegovim prelepim pesmama za koje svi Srbi misle da su narodne, prešlo se i na direktno dokazivanje. Pun pogodak! Već sa prvim taktom i na sam pomen naslova pesama, kao “Stani, stani, Ibar vodo”, “U lijepom gradu Višegradu”, “Lepe li su, nano, Gružanke devojke”, “Jesen dođe, ja se ne oženih”, “Stade se cveće rosom rositi”.., atmosfera podignuta na neki srceparajući nivo. Interpretacije orkestra Petra Gojkovića i prijatelja Banda šljivovica uz učešće mlađane saksofoniste Maje Petrović, raznežile su okupljene zemljake koji su uz suzu u oku izrazili privrženost matici, pa i horski zapevali i okupljenim Francuzima raskrilili nepoznatu dimenziju najlepše Srbije. Svirao je i Jasko Ramić, akademski majstor harmonikaš, a predstavljeni su i šeširi kreatorke Milve.

Nastavljamo

– Prisustvo naših prijatelja Francuza i srpske dijaspore sa svih strana sveta dokazalo je da ovakve manifestacije moramo nastaviti, pogotovo kad je u pitanju, naših, u Parizu, 17 godina u kontinuitetu – procenio je Petar Gojković.

Poklon fotografije

Zoran Petrović i Marko Demić

Gradonačelnik Surena Kristian Dipij poslao je pismo-zahvalnicu organizatoru Dana srpske kulture u Parizu za poklon dve umetničke fotografije Šumadija-Pomoravlje, autora Zorana Petrovića, koje će, kako je naglasio, krasiti prostorije Opštine Suren, a u znak prijateljstva i bratstva Kragujevca i Surena.