pixabay.com

U Crnu Goru zabranjen je uvoz i tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u toj državi, saopšteno je iz crnogorske Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rešenja koja su na snazi i obaveštava uvoznike o zabrani.

Sve ove mere već preduzete su sa ciljem zabrane uvoza iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

Prethodno su uvoz svinjskog mesa iz Srbije zabranile Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Kako je za “Vesti” izjavio Vojislav Stanković, poljoprivredni stručnjak sumnja na afričku svinjsku kugu javila se jer je ta pošast prisutna u Bugarskoj i Rumuniji.

– Ova sumnja na prisustvo afričke svijske kuge u našoj zemlji i zabrana izvoza u BiH, Severnu Makedoniju i Crnu Goru napraviće veliki problem u domaćoj mesnoj industriji – kaže Stanković.

Ta sumnja izazvaće bojazan i kod domaćih potrošača, tako da će proizvođači svinja imati velike muke.

Prema Stankovićivim rečima potrošnja svinjetine po glavi stanovnika u Srbije je 14 kilograma na godišnjem nivou, dok je prosek za žitelje Evropske unije 40 kilograma.
On napominje da veliki broj farmera živi od uzgoja svinja. Nakon proizvodnje kukuruza, svinjogojstvo je najzastupljenija poljoprivredna delatnost u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here