Vlada i Ministarstvo ekonomije nisu u zakonskom roku odgovorili na pitanja i zahtev poslanika opozicionog Demosa Miodraga Lekića i Nedeljka Rudovića da im se dostave dokumenti u vezi sa projektom gradnje vetroelektrane Možura.

Ovaj projekat je, dodaje se, u centru međunarodne kurupcionaške afere na Malti, koji se povezuje i sa ubistvom nezavisne istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Poslanici su pitanja i zahtev za dokumentacijom poslali premijeru Dušku Markoviću preko skupštinske službe 26. juna ove godine, u skladu sa ustavnim ovlašćenima i Poslovnikom o radu Skupštine.

– Posle nekoliko dana odgovorio nam je da je zahtev prosleđen Ministarstvu ekonomije, ali do danas nema odgovora iz tog Ministarstva. Jasno je da vlada pokušava da sakrije tragove ugovaranja posla vetroelektrana na Možuri. Bili su obavezni da nam odgovore dostave u roku od 15 dana, a prošlo je skoro 45 dana. Sumnje se gomilaju, a vlada zabija glavu u pesak – rekao je Rudović.

Ističe da je Crna Gora tako došla u apsurdnu situaciju da vlada, kako kaže, beži od teme koju je na sva zvona reklamirala kada je otvarana Možura, čemu je prisustvovao sam premijer.

– Ako ovo nije kriminal i još jedan primer da je ovo sistem u kojem vlast državu, kojoj treba da služi, tretira kao svoj plen onda bi opozicioni poslanici i svi građani Crne Gore dobili precizne odgovore na svako pitanje – kazao je Rudović.

Zbog ove afere u januaru ove godine pala je Vlada Malte, a do sada optuženo je više biznismena i funkcionera sa kojim je sarađivala i crnogorska vlada.

Sin ubijene novinarke Metju Karuana Galicija u ponedeljak je u intervjuu Vijestima rekao da je njegova majka istraživala i tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića kao “ključnu osobu” iz Crne Gore i njegove veze sa predsednikom pale vlade na Malti Džozefom Muskatom i vladajućom elitom iz Azerbejdžana, koja je takođe bila umešana u sporni posao.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je pre tri dana kazala da Evropska komisija očekuje da se u Crnoj Gori sprovede “kredibilna, nezavisna i efikasna istraga” u vezi s optužbama za korupciju u slučaju gradnje vetroelektrana na Možuri i da će od vladavine prava zavisiti brzina pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Lekić i Rudović su tražili da im se dostave sve analize, studije, zaključci i druga dokumenta koja su prethodila ovom projektu, kao i podatke o osnivanju svih firmi povezanih sa ovim slučajem.

Tražili su i podatke o svim transakcijama sa računa tih firmi i povezanih lica, kao i informacije o konačnim vlasnicima – fizičkim licima svih umešanih firmi, što, prema Poslovniku parlamenta, imaju pravo svi poslanici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here