Sumrak života u tuđini

0

Posle poezije – proza: Darko Markov

Posle tri knjige pesama Markov je životna iskustva prikupljena tokom sedamnaestogodišnjeg života u Beču, pretočio u zanimljivu priču kojom prati život prosečnog gastarbajtera, rastrzanog između dve sredine, svoje otadžbine i Austrije. Knjiga na humoristički i pitak način dotiče i problem asimilacije, identiteta, nedostatka socijalnog života u tuđini i večitog straha, na poslu od šefa, u stanu od stanodavca, komšiluka i stalnog stresa.
 

Kako autor objašnjava, prvo prozno delo je nešto što je kao normalno usledilo posle pesničkog izraza.
 

"Radi se o istinitim pričama sklopljenim u jednu celinu, a radnja se dešava u kombiju, koji putuje iz Beča za Požarevac", objašnjava Markov i dodaje da na autentičan način opisuje profil tipičnih gastarbajtera.
 

Monodrama

Markov je najavio da će već na proleće "Sumrak u bečkom haustoru" biti adaptiran u monodramu, koju će izvoditi sa svojom kabaretskom skupinom, koja radi već više od godinu dana.

Na početku je Markov kratkim monologom uveo prisutne u priču, koja govori o svakodnevnim životnim situacijama prosečnih ljudi, njihovim kreditima, modnim trendovima, snalaženjima i poslovima koje su prinuđeni da obavljaju i pored kvalifikacija stečenih u Srbiji.
 

U svom obraćanju brojnim ljubiteljima pisana reči, koji su se okupili ove večeri Markov je objasnio da je pisao veoma jednostavnim stilom, te da je na taj način želeo da čitavu priču učini dostupnom široj publici. On prati večitu rastrzanost prosečnog gastarbajtera i osećaj stranca, kako u sredini u kojoj živi, tako i u onoj u koju je došao da bi napravio kuću, pa još jednu kuću i tako večito odlagao povratak u rodni kraj.
 

Crtice svega se otkrivaju tokom puta od Beča do Požarevca, počev od onoga šta se najčešće nosi iz Austrije u Srbiju, večita čekanja na carini i "život koji staje u kese-one šarene i lepe iz Austrije i one iz Srbije, koje pucaju".
 

Talentovani recitator: Anđela Lukić
 

U dinamičnoj promociji zajedno sa Markovom, delove ove na prvi pogled komične priče su čitali Mirko Đukić, Medisa Demirović, Goran Bogdanović, Julijana Petrović, Ljilja Markov, Bora Lepojić i Violeta Stevanović, uz pratnju harmonike Petra Ćirića, koji je specijalno za ovu priliku načinio muziku.
 

Bilo je prilike da svako pomalo učestvuje u promociji, te je tako svojim poznatim recitatorskim darom, Anđela Lukić podsetila na stihove Alekse Šantića "Ostajte ovde".
Veče je nastavljeno uz muziku tambura, pesmu, igru i dobro vino.

Jubilej

Promocija knjige Darka Markova, jednog od osnivača udruženja "Reč, boja, ton" bila je i prilika da se obeleži petogodišnjica redovnih druženja i okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti svakog profila.
Iz te ideje se i rodilo udruženje "Reč, boja, ton" koje postoji tri i po godine.
Udruženje svake godine organizuje i okuplja umetnike i priređuje redovna druženja, te je u ovoj godini planirano desetak aktivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here