Sunce kao lek

0

Ko se Sunca krije, bolje da ga nije
 

Ovakva terapija Suncem se zove helioterapija i poznato je da su je primenjivali ljudi još pre otkrića antibiotika. Naše telo traži Sunce jer je ono za njega prirodni izvor života, a time i zdravlja. Stvoreni smo da koristimo UV zrake, a poslednja istraživanja ukazuju da nedostatak izlaganja tela može dovesti do pojave zloćudnih bolesti. Neke studije potvrđuju da od malignih bolesti učestalije oboljevaju osobe koje veći deo svog vremena provode u zatvorenom prostoru.

 

Solarna joga

Sve je više onih koji počinju da praktikuju solarnu jogu, koja posebnom tehnikom direktnim upijanjem sunčeve energije podmlađuje fizičko telo. Da ima nečeg u toj veštini svedoči otkriće iz 19. veka, kada su naučnici pronašli u Indiji stare jogije za koje se verovalo da su živeli nekoliko stotina godina. Zajedničko svim starima je bilo to da su upražnjavali solarnu jogu.

Poznato je da Sunce podstiče proizvodnju vitamina D i ne postoji adekvatna zamena za to. Ni putem ishrane, ali ni korišćenjem veštačke svetlosti. Nedovoljno izlaganje sunčevim zracima uzrokuje pad energije, raspoloženja, probleme s kožom i pad imuniteta. Pošto znamo da ne postoji adekvatna zamena, pitanje je da li se preteruje s upozorenjima o štetnosti, jer, ako bismo preterali u izbegavanju izlaganju Suncu, čemu bi nas to odvelo.
Dok se naučnici ne dogovore o tome koji su dobri, a koji štetni efekti sunčevih zraka, ne preostaje ništa drugo nego da sami odlučimo koliko ćemo se izlagati istom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here