pixabay.com

Svemirska letelica Solar Orbiter, Evropske svemirske agencije (ESA) i Nase, snimila je najveću solarnu erupciju do sada.

Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetnog polja koje drže guste koncentracije solarne plazme suspendovane iznad površine Sunca, ponekad u obliku lučnih petlji. Često se povezuju sa izbacivanjem koronalne mase, koja, ako je usmerena prema Zemlji, može da izazove štetu na našoj tehnologiji i svakodnevnim životima.

Najveća do sada snimljena solarna erupcija dogodila se 15. februara i proširila se milionima kilometara u svemir. Dobra vest je da izbacivanje koronalne mase nije bilo usmereno prema Zemlji, te da zapravo, putuje daleko od nas, prenosi Sputnik.

Događaj su pratile i druge svemirske misije, uključujući Nasinu solarnu sondu Parker. Sledeće sedmice, Solar Orbiter i Parker Solar Proub obaviće posvećena zajednička promatranja tokom Parkerovog prolaska najbližom tačkom svoje orbite oko Sunca.

Čak je i svemirska letelica BepiKolombo, Evropske svemirske agencije i japanske Agencije za svemirska istraživanja, koja nije posvećena solarnoj nauci osetila navedenu erupciju. Ta letelica se trenutno nalazi u blizini Merkurove orbite i otkrila je ogromno povećanje prisustva elektrona, protona i teških jona svojim instrumentima za praćenje zračenja.

Iako ovaj događaj nije usmerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumevanja i praćenja njegovog ponašanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here