pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američko ratno vazduhoplovstvo želi da razvije pristupačan laki avion-lovac koji bi zamenio na stotine aviona F-16. Taj avion bio bi dopuna nevidljivim lovcima, koji su se pokazali preskupim i nepouzdanim, čime je američka avijacija priznala da je propao projekat F-35, koji je trebalo da zameni vremešne F-16.

General Čarls Braun Mlađi naveo je da bi novi avion, „pete generacije minus“, kao znatno jeftiniji, bio dopuna skupim letelicama pete generacije F-22 i F-35.

Američka avijacija slično je najavljivala pre dve decenije, ali je u međuvremenu taj lovac, koji je takođe bio zamišljen kao jeftin i lak, postao težak i preskup, jer mu je proizvođač „Lokid Martin“ dodavao sve noviju i noviju tehnologiju, piše „Forbs“.

Radi se o avionu F-35, a taj 25 tona težak nevidljivi lovac postao je problem, umesto da problem reši. A sada je Americi potreban novi lovac da reši problem aviona F-35, navodi Forbs.

Sa cenom od oko 100 miliona dolara po letelici, F-35 je skup. Sa stelt i drugom visoko tehnološkom opremom, on je skup i za održavanje, ali i nepouzdan i pun „bubica“.

„F-35 nije jeftin laki lovac“, kaže Den Vord, bivši menadžer u Ratnom vazduhoplovstvu.

General Braun poredi F-35 sa „ferarijem“.

„Ne vozite svoj „ferari“ na posao svaki dan, to je automobil za vožnju nedeljom“, kaže Braun i objašnjava da je F-35 luksuz koji ne bi trebalo da se koristi u zadacima koji to nisu.

Dakle, potreban je jeftiniji lovac koji bi mogao da se koristi za svakodnevne zadatke.

Danas američka vojska ima oko 1.000 takvih aviona F-16. Ali oni su stari, nijedan nov nije kupljen od 2001. godine.

Vil Roper, doskorašnji visoki funkcioner vazduhoplovstva, pominjao je u januaru da bi trebalo naručiti nove F-16. Ali general Braun odbacuje tu ideju, jer, kako navodi, nije potrebno više „klasičnih“ aviona.

Objasnio je da je teško nadograditi F-16 novom tehnologijom, pa je zato potrebno da vazduhoplovstvo razvije novi jeftiniji lovac.

Braunovi komentari su prećutno priznanje da F-35 nije uspeo, piše „Forbs“. Kada je planiran u devedesetim, program F-35 je predviđao proizvodnju na stotine tih lovaca koji bi zamenili gotovo sve taktiče avione u vazduhoplovstvu i mornarici.

Samo je vazduhoplovstvo planiralo da naruči gotovo 1.800 letelica koje bi zamenile vremešne F-16 i A-10 avione. F-35 je trebalo da bude taj jeftini lovac koji bi se kombinovao sa „luksuznim“ F-22.

Međutim, neuspeh je započet u samom konceptu „Lokid Martina“.

„Pokušali su da osposobe F-35 da može da radi previše stvari“, kazao je vašingtonski analitičar Den Grejzier.

F-35 ima nekoliko verzija, prilagođenih za različite namene. Njegova složenost podigla mu je cenu, a skok cene odlaganje u isporuci. To odlaganje dalo je inženjerima vremena da mu još više uslože dizajn. A onda je to dodatno podiglo cenu. To je uzrokovalo nova odlaganja. I tako u krug.

Petnaest godina posle prvog leta, u upotrebi je samo 250 ovih aviona i sada se najavljuje prekid programa. F-35 se približio luksuznom F-22, čija je proizvodnja prekinuta posle samo 195 letelica.

„F-35 je na raskrsnici“, kaže Grejzier.

Čelnici Pentagona nagovestili su da bi mornarica i vazduhoplovstvo, zbog rastućih pretnji u svetu, mogli da dobiju veći udeo u vojnom budžetu koji iznosi gotovo 700 milijardi dolara godišnje.

Tako bi proizvodnja F-35 mogla da bude završena posle samo nekoliko stotina primeraka, a novac, desetine milijardi dolara, preusmeren na razvoj novog lovca.

Međutim, to otvara pitanje da li će ikad biti razvijen laki, jeftini lovac. Novi takav lovac mogao bi da doživi sudbinu svog prethodnika, F-35, i da tokom razvoja dobije na težini, složenosti i ceni, sve dok ne postane preskup.

Ako se to dogodi, kao što se prethodno dogodilo, piše Forbs, u nekoj 2041. godini generali bi mogli da govore kako je F-36 „ferari“ koji ne vozite na posao svakog dana.

Mogli bi i da objasne kako je vazduhoplovstvu neophodno da razvije novi, laki lovac, kako bi zamenili 60 godina stare F-16.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here