EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Aleksej Navaljni

Supruga ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poziva ga da dozvoli da Navaljni bude prebačen iz bolnice u Sibiru u Nemačku kako bi mu se pružila zdravstvena pomoć.

Pismo, koje je objavljeno na društvenim medijima, poslato je Kremlju, rekao je neimenovani saveznik Navaljnog, prenosi Rojters.

Saveznici Navaljnog strahuju da je on otrovan i organizovali su njegovo lečenje u Nemačkoj, ali ruski lekari kažu da je njegovo stanje suviše nestabilno da bi mogao da bude prebačen iz bolnice.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska ka Moskvi, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je avion zbog toga prinudno sleteo u Omsk, kao i da je on možda otrovan.

Lekari: Nema tragova trovanja kod Navaljnog

Glavni lekar bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski demantovao je navode da je u organizmu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog navodno pronađena supstanca opasna i po njegov život i po okolinu, navodeći da su za sada sve analize negativne.

– Ja se u svom radu vodim zvaničnim dokumentima. Ti zvanični dokumenti koji su stigli iz naše hemijsko-toksikološke laboratorije, taj spektar supstanci koje je aparat već proverio, svi pokazuju negativne rezultate – rekao je Murahovski novinarima i dodao da ne može da kaže na koje supstance su rađene analize.

Muharovski je rekao da je Navaljnom dijagnostikovana metabolička bolest izazvana niskim nivoom šećera u krvi.

Dodao je da su tragovi industrijske hemijske supstance pronađeni na odeći i prstima ruskog opozicinara.

Murahovski je naveo da je Navaljni i dalje bez svesti i da je priključen na respirator, kao i da prebacivanje pacijenta nije moguće čak ni ukoliko odgovornost za to preuzme porodica Navaljnog, zbog toga što je njegovo zdravstveno stanje nestabilno.

Zamenik glavnog lekara u bolnici Anatolij Kaljničenko takođe je potvrdio da otrov nije pronađen u organizmu Navaljnog prilikom testiranja i da doktori smatraju da on nije otrovan.

“U njegovom sistemu nisu pronađeni tragovi otrova”, rekao je on i dodao i da lekari neće deliti sa medijima dijagnozu kada je uspostave, već će o tome obavestiti njegovu suprugu i brata.

Ranije danas direktor Fonda za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, Ivan Ždanov rekao je, pozivajući se na saobraćajnu policiju, da su u organizmu Navaljnog pronašli opasnu supstancu, koja ne predstavlja opasnost samo za njega nego i za njegovu okolinu.

Francuzi i Nemci nude pomoć, EU i UN zabrinute

O stanju Navaljnog razgovarali su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, koji su izdrazili zabrinutost zbog onoga što se dogodilo.

– Jasno je da smo spremni da pružimo svu neophodnu pomoć Navaljnom i njemu bliskim ljudima kada je reč o zdravstvenoj nezi, azilu i zaštiti. Nadam se da on može biti spasen – rekao je Makron na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu sa Merkelovom.

Merkelova je rekla da je Nemačka spremna da omogući lečenje Navaljnom u nekoj od svojih bolnica, ali da od njegovih saradnika još nije dobila takav zahtev.

Razgovarali su i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ruski predsednik Vladimir Putin, ali telefonom, izjavio je neimenovani visokopozicionirani zvaničnik EU.

Prema njegovim rečima, Mišel je Putinu preneo da je zabrinut za stanje Navaljnog.

Zbog stanja Navaljnog brine se i kancelarija UN za ljudska prava, koja ističe da on mora dobiti svu potrebnu medicinsku negu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here