Tanjug
Stefan Surlić

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenjuje da najnoviji potezi Aljbina Kurtija, poput imenovanja Nenada Rašića za ministra, predstavljaju uvertiru za još jednu veliku krizu na Kosovu i Metohiji, iako je, kako kaže, delovalo da će se tenzije nakon sporazuma u Briselu smanjiti i da će Priština započeti sa formiranjem ZSO.

Kako je rekao, to bi bio uvod u vraćanje Srba u institucije, međutim, očigledno je, primećuje, da je izabran drugi put da se vrši pritisak na neku drugu temu, u ovom slučaju postavljanje ministra koji nije iz Srpske liste koja je ostvarila značajnu većinu u odnosu na ostale kandidate.

– Samim tim su prekršene ustavne i zakonske norme koje važe na Kosovu – rekao je Surlić za Tanjug.

Veruje i da je postavljenje Rašića uvertira za lokalne izbore koji će se održati na severu KiM.

– To može biti potencijal za veliku novu krizu na Kosovu jer ukoliko Srbi budu bojkotovali te izbore, mislim da će pokušaj Prištine biti da nametne aktere koji nemaju nikakav legitimitet i koji sa vrlo malo glasova mogu da vrše vlast na lokalu, te da na taj način podstanku još veći pritisak i otežaju položaj srpske zajednice – rekao je Surlić.

On je naveo da za sad nismo videli jači pritisak međunarodne zajednice, osim, kako kaže, pritiska SAD po pitanju krize na severu u vezi sa tablicama, ali to je, napominje, samo jedno privremeno rešenje.

– Mi nemamo trajna rešenja po mnogim pitanjima, uključujući Zajednicu sprskih opština. Niko ne veruje da bi se ona mogla formirati u kratkom vremenskom periodu, ali bar da postoji politička volja da se započne formiranje… – rekao je Surlić i dodao da je veliki problem odsustvo namere Prištine da se to dogodi.

Smatra da Priština ima jasnu nameru da u nekom finalnom sporazumu za to traži priznanje od Srbije, a da zauzvrat da nešto što je već potpisala.

– Mislim da od takvog scenarija neće odustati Aljbin Kurti i da će biti podržan i od Brisela i od Vašingtona – rekao je Surlić.

Na pitanje o licitiranju sa datumima u vezi sa postizanjem finalnog sporazuma, Surlić ocenjuje da svedočimo jednom diktatu finalnog sporazuma, iako se uopšte nisu stvorili uslovi za bilo kakvu vrstu dogovora koji može da ima statusni element.

– Pre toga bi Srbi morali da se vrate u institucije, da se primene svi dogovori koji su postignuti, kao i minimum poverenja između Beograda i Prištine. Nametati finalni sporazum bez jasne volje, pre svega Prištine da primeni prethodno, mislim da je politika bez uspeha – ocenio je Surlić.

Kada je reč o učešću Srbije na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani, Surlić kaže da kakva god odluka predsednika Aleksandra Vučića bila, to neće promeniti poziciju Srbije, jer će uslovi koji stoje pred Srbijom ostati.

– Određene zemlje su odlučile da kao uslov Srbiji postavljaju uvođenje sankcija Rusiji i finalizaciju sporazuma odnosno priznanje nezavisnosti Kosova. To su dve konstatne koje možemo očekivati – rekao je on.

Kaže da je samit prilika, pre svega, za regionalno povezivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here