Surogat majke za spas nacije?

0
Od 2003. do 2013. broj stanovnika u Srbiji samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen je za oko 362.000
 

Kako povratiti u modu roditeljstvo i na koji način motivisati mlade parove da rađaju decu, suštinski je problem razvoja srpskog društva i države u budućnosti. Legalizovanje surogat majčinstva samo je jedan, sigurno ne i presudan korak u povećanju nataliteta, ali u državi koja godinama kuburi s belom kugom, sve opcije su otvorene. U tom svetlu treba gledati i na prednacrt Građanskog zakonika koji je na javnoj raspravi, mada je ona od jesenas nešto utihnula, a koji predviđa da se u Srbiji ubuduće može postati roditelj uz pomoć surogat majke, što je sada zakonom zabranjeno, odnosno kažnjivo zatvorom od tri do deset godina.

Dragana Ćorić, predsednica Udruženja građana "Roditelj" iz Novog Sada, kaže da lično zazire od poigravanja sa genetikom, ali kada bi na tas stavila argumente "za" i "protiv", na kraju bi ipak podržala mogućnost surogat materinstva.

Sve još na dugačkom štapu

Još jesenas je Olivera Cvejić Jančić, članica Komisije za izradu Građanskog zakonika, objasnila da bi ugovor mogao biti zaključen samo između žene koja će nositi i roditi dete i roditelja koji se nalaze u braku ili vanbračnoj zajednici. U retkim slučajevima, predviđena je mogućnost zaključenja ugovora surogat majke sa ženom koja živi sama, ako postoje naročito opravdani razlozi za to i ako sud utvrdi postojanje tih opravdanih razloga.
Ipak, čitava priča oko legalizacije surogat materinstva u Srbiji je ipak još u povoju, niti je u izgledu da bi u dogledno vreme Vlada mogla da Skupštini predloži novi Građanski zakonik kojim bi se uvelo surogat materinstvo.

 

– Naravno, uz veoma restriktivno postavljene uslove. To je veoma osetljiva tema i priznajem da sam lično podeljenog mišljenja. Prosto mi se čini da je surogat materinstvo poigravanje s prirodom. Osoba koja prenosi svoj genetski materijal detetu treba samo da rodi bebu, a onda kao u nekom marketu, dođe druga osoba koja ga nosi kući. Još mi nekako neprirodnije deluje kada surogat majka bukvalno samo iznajmljuje sopstvenu utrobu, kao neka vrsta inkubatora, odnosno devet meseci nosi u stomaku bebu koja neće imati njen genetski materijal.

Bez ili uz naknadu?

Ugovorom bi se, prema prednacrtu, regulisala visina naknade razumnih troškova izazvanih nošenjem i rađanjem za drugog, koje bi se dozvolilo samo ukoliko žena ne može da začne prirodnim putem. Međutim, nejasno je da li to zapravo samo drugo ime za zaradu surogat majci. Naime, prema rezultatima istraživanja, trećina surogat majki su krvne srodnice ili dobre prijateljice, ali u vreme svetske ekonomske krize u zemljama u kojima je ovo dozvoljeno sve je više žena koje se odlučuju za ovu vrsta izvora prihoda. Između ostalih, surogat materinstvo dozvoljeno je u SAD, Kanadi, Engleskoj, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, a cene se kreću od 5.000 evra u siromašnoj Indiji do 120.000 evra u nekim državama SAD.

Istovremeno, svesna sam da sve više parova ima problem da se ostvari kao roditelji i da je za neke od njih ovo jedini način da reše taj duboko emotivni i psihofizički problem – komentariše za "Vesti" Dragana Ćorić.

Postoje dve mogućnosti rađanja za drugog. U jednoj se koriste oplodne ćelije samo jednog roditelja, a u drugom slučaju se koriste oplodne ćelije oba buduća roditelja i tada surogat majka služi samo kao neka vrsta inkubatora.

Član skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu doktor Dušan Milisavljević konstatuje da je mnogo dilema na ovu temu, tako da u ovom trenutku on ne bi mogao da kaže da bi u svakom slučaju glasao "za", iako podržava sve inovacije u zdravstvu i nauci koje mogu da poboljšaju kvalitet života.

Dušan Milisavljević.

– Svedoci smo da u Srbiji postoje parovi koji ne mogu da dobiju decu ni veštačkom oplodnjom i svakako da je surogat materinstvo jedno od rešenja za njih. Istovremeno, kao lekar, otac i narodni poslanik smatram da je ovo veoma osetljiva i kompleksna tema i da treba otvoriti široku javnu debatu. Voleo bih da čujem stručnjake, ginekologe, genetičare i psihologe. Recimo, da li se uspostavlja emotivan odnos između bebe i surogat majke? Tu je i etički problem materijalne nadoknade. Pitam se ko bi normalan devet meseci nosio bebu u stomaku za nekog drugog bez novčane nadoknade? Šta bi mogli biti njegovi motivi – samo su neke od dilema dr Milisavljevića, a čini se i najvećeg broja ljudi, apsolutnih laika na temu legalizacije surogat materinstva.

Holivudske zvezde prednjače

S obzirom na to koliko je skupo postati roditelj na ovaj način, razumljivo je što je on dostupan samo dobrostojećim parovima. Tako su neke holivudske zvezde iskoristile surogat majku ne bi li se ostvarile kao roditelj, a među njima su najpoznatije Nikol Kidman i Sara Džesika Parker, ali i pevač Elton Džon koji je sa svojim muškim partnerom zahvaljujući surogat majci dobio potomstvo.

Možda bi, kako primećuje Milisavljević, država problem sa nedovoljnim rađanjem dece i roditeljstvom pre trebalo da rešava radom na inovacijama u veštačkoj oplodnji, da parovima omogući i treći pokušaj o trošku države i da olakša proceduru usvajanja dece.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here