Na stotine hiljada riba uginulo je danas u trećem masovnom slučaju pomora poslednjih nedelja na delu velike australijske reke Darlig, za šta lokalni zvaničnici okrivljuju sušu, ali kritiČari navode da je delimično odgovorno loše upravljanje vodom.

Najnoviji pomor počeo je preko noći u reci Darling u blizini grada Menindi, u zapadnom delu Novog Južnog Velsa, preneo je AP.

To je ista oblast u kojoj je nađeno na stotine hiljada riba koje su plutale ugilnule pocetkom januara.

Pretpostavlja se da je vruće vreme uzrokovalo cvetanje algi, a onda su hladnije noćne temperature uzrokovale njihovo umiranje, zbog čega je voda ostala bez kisonika.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklijan izjavila je da je za pomor ribe kriv loš kvalietet vode zbog produžene suše koja je pogodila veći deo države.

Ministar za regionalne vode Nal Bler izjavio je da njegovo ministarstvo zna da su uslovi užasni i da je dopremilo dva solarna uređaja za provetravanje u region Menindi.

Vlada je kupila 16 uređaja za provetravanje za postavljanje u vodotokove širom države nakon najmašovnog pomora ribe 6. i 7. januara.

– Na nesreću nije postojalo ništa na šta bi bilo ko mogao da ukaže, nijedan naučnik, ni lokalni stanovnik, niko nije mogao da ukaže na bilo šta drugo što bi moglo da spreci nešto slično ovome osim sveže vode koja dolazi u sistem koju mi jednostavno nemamo – rekao je Bler novinarima.

Predsednik Regionalnog turističkog udruženja Menindi Rob Grigori, koji upravlja rečnm kruzerima, rekao je da su vlade dozvolile poljoprivrednicima da uzmu previše vode iz reke za navodnjavanje u poslednje četiri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here