Youtube
Raketni sistem S-400

Rusija može ponovo da prebaci u Srbiju svoje S-400, dok je Beograd već izašao sa saopštenjem da slične vojne vežbe mogu postati rutina, smatra bivši vojni predstavnik Bugarske u NATO-u i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev.

Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazudšnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj, već i celom NATO-u, izjavio je on.

– Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrane letove (iznad Bugarske) – izjavio je Sibev.

On je naglasio da Srbija ima puno pravo na modernizaciju svojih Oružanih snaga uz pomoć ruskog naoružanja, ali takva mogućnost izaziva zabrinutost.

– Kako Bugarska, Rumunija i Hrvatska imaju programe za modernizaciju aviona F-16 i to je njihovo suvereno pravo, tako i Srbija ima isto pravo. Međutim, pitanje je osetljivo, pošto sve susedne države ne raspolažu takvim kompleksom (S-400) i ako Srbija ima ambicije da kontroliše vazdušni prostor u opsegu od 400 kilometara, to zaista treba da izazove zabrinutost i zahteva objašnjenje srpske strane. Sa druge strane, ako Rusija zaista postigne sporazum sa Srbijom o raspoređivanju ruske protivvazdušne baze na njenoj teritoriji, pitanje tada postaje vrlo kompleksno i treba svim sredstvima sprečiti realizaciju takvog projekta – izjavio je u intervjuu portalu „Faktor“.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA SE NE MESA U VAZDUSNI PROSTOR BUGARSKE PA NI BUGARSKA NE BI TREBALO DA SE MESA U VAZDUSNI PROSTOR SRBIJE JEDINI PROBLEM JE KOD BUGARA STO SE PLASE RUSKIH RAKETA

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here