Susret Jadranke Kosor i Baraka Obame

0

Jadranka Kosor i Barak Obama

 

Poziv na večeru važan je znak i priznanje za hrvatsku politiku,rekla je Kosor.

 

"Ovaj poziv znači da je prepoznata pozitivna hrvatska politika prema susedima, a ujedno je i potpora Hrvatskoj na evropskom putu budući da smo u godini kada završavamo pregovore", rekla je Jadranka Kosor u izjavi hrvatskim novinarima uoči sastanka.

 

”Ako budu prilike, na sastanku ću dati potporu da BiH dobije Akcijski plan za članstvo (MAP) NATO saveza”, rekla je premijerka, naglasivši kako je to u hrvatskom strateškom interesu budući da podupire celovitu BiH s tri konstitutivna naroda i ustavnom obavezom zaštite onog hrvatskog.

 

Ona je dodala kako je odlično što se ova večera poklapa s godišnjicom ulaska Hrvatske u NATO i dodala da na njoj očekuje puno "važnih pitanja i odgovora" te razmenu iskustava o sigurnosnom stanju u regiji.

 

Obama će večeras u rezidenciji američkog veleposlanika u elitnoj praškoj četvrti organizovati sastanak sa šefovima država ili vlada 11 savezničkih zemalja srednje i istočne Evrope, među kojima je i premijerka Kosor.

 

Tema će službeno biti evropska sigurnost, a neslužbeno, po pisanju medija, Obama će saveznike uveriti da poboljšanje odnosa s Rusijom ne znači zanemarivanje političkih i sigurnosnih interesa pozvanih zemalja.

 

Bit će to, nakon godinu dana, prvi susret Obame s nekim od najviših čelnika hrvatske države.

 

Američki je predsednik u aprilu 2009., povodom prijema Hrvatske u NATO, razgovarao s tadašnjim predsednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom na samitu Saveza u Strazburu.

 

Nova premijerka niti novi predsednik Ivo Josipović nisu se dosad sreli sa američkim predsednikom.

 

Hrvatska je ovim pozivom, koji je pismeno došao iz Biele kuće na adresu hrvatske premijerke, ušla u krug deset zemalja koje su u NATO primljene u razdoblju od 1999. do 2004. godine i s kojima se redovno održavaju konsultacije o evropskoj sigurnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here