Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić sazvala je za utorak sednicu kriznog štaba na kojoj će se govoriti o trenutnoj situaciji sa koronavirusom, posebno o novim žarištima.

Ona je izjavila da će Krizni štab sutra razmotriti pitanje eventualnog otvaranja administrativnih prelaza između centralne Srbije i KiM.

– Instistiraću da se to reši što je pre moguće, to nam je u najvećem interesu. Videćemo da sutra to rešimo – rekla je Brnabićeva novinarima.

Na pitanje o odnosima Beograda i Prištine tokom krize izazvane koronavirusom, Brnabićeva je kazala da se Srbija tokom čitave krize trudila da ima dobru regionalnu saradnju i podrži sve regionalne partnere, bez obzira na razlike i konfrontacije, ističući da je u prethodna dva meseca najvažnije bilo sačuvati živote i zdravlje ljudi.

Srbija je, kaže, u teškim okolnostima pomagala svima u regionu kroz kontinuirani izvoz kiseonika, donaciju testova, izvoz brašna i ostalih prehrambenih proizvoda.

Premijerka je kazala da je tokom krize postojala određena komunikacija sa Prištinom, te da se vlada trudila da ti odnosi budu bolji nego inače, u interesu života i zdravlja ljudi.

– Ne bih govorila kako je Priština na to reagovala, to nije važno, već kako smo mi reagovali i kakvo smo lice pokazali. Kada smo donirali 1.000 testova Prištini, nismo želeli da ubiramo političke poene. To je bila još jednom pružena ruka regionu – rekla je Brnabićeva.

Kada je u pitanje Vranje kao novo žarište, premijerka je rekla da je reč o lokalnom žarištu, a da je u ovom trenutku situacija na nivou cele Srbije pod kontrolom i da veruje da će i situacija u Vranju biti rešena.

– Za sutra sam zakazala sastanak Kriznog štaba, da razgovaramo da li je potrebno bilo šta preduzeti. Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali apelujem još jednom na sve – kriza nije gotova. Izašli smo iz najgorih vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske, da pazimo na distancu – rekla je premijerka, upitana da li bi i koje mere mogle da budu uvedene posle skoka broja zaraženih.

Brnabićeva je rekla da se situacija prati detaljno i kontinuirano, da je zato odlučeno da se nastave proširena testiranja, između 5.000 i 6.000 ljudi dnevno, upravo kako bi se znalo ukoliko se pojavi bilo kakvo lokalno žarište i kako bi odmah moglo da se reaguje, da se identifikuju svi asimptomatski slučajevi, a kovid 19 iskoreni u celoj Srbiji.

– Imali smo jednu kriznu situaciju u Nišu, lokalno žarište u Leskovcu, sada imamo u Vranju. Videćete informacija, ali i danas se povećava dodatno broj zaraženih u Vranju, ali je to i dalje pod kontrolom – rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da uvek govori o brojevima na nivou cele Srbije, jer se onda vidi da li je situacija pod kontrolom, te da deluje da u ovom trenutku ona jeste pod kontrolom i da ćemo uspeti da se izborimo.

Brnabićeva je još jednom apelovala na sve da ne zaborave da još nismo proglasili sveukupnu pobedu, već da je epidemija još tu, i da možemo da živimo i radimo uz sve mere prevencije.

– Pratićemo rezultate, proširen je obim testiranja. Zdravlje je apsolutno na prvom mestu – rekla je Brnabićeva.

1 COMMENT

  1. “…pomagala svima u regionu” А Срби су увек били задња рупа на свирали. То вам се враћа. Ето ни Срби више не певају Интернационалу по целом свету. Тржишна економија под надзором комунистичког олоша (као у Кини) није више у моди.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here