Youtube/RTV KLAN
Aljbin Kurti i Isa Mustafa

U predvečerje sutašnje konstitutivne sednice kosovskog parlamenta, nema ni nagoveštaja od dogovora dve vodeće stranke, Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, o koalicionom sporazumu i novoj vladi.

Za danas mogući novi susret lidera Aljbina Kurtija i Ise Mustafe još nije realizovan.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači konstitutivnu sednicu parlamenta je zakazao za četvrtak, 26. decembar, kada ističe rok od 30 dana od potvrđivanja izbornog rezultata.

Član Instituta za demokratiju u Prištini, Artan Murati, je izneo tri moguća scenarija sutrašnje sednice.

Prema njegovim rečima, idealno bi bilo da Kurti i Mustafa postignu sporazum o vladajućoj većini i formiranju nove vlade.

Ukoliko se dve stranke ne slože da uđu u postizbornu koaliciju Samoopedeljenje predlaže kandidata za predsednika parlamenta.

Problem bi, prema Muratiju, nastao ako predloženi kandidat Samoopredeljenja za predsednika parlamenta ne bi bio izglasan.

Murati je na svom fejsbuk profilu napisao da skupštinskim poslovnikom nije predviđeno šta će se dogoditi ako predsednik parlamenta ne bude izglasan.

Prema tumačenju prištinskog Ustavnog suda predsednika parlamenta uvek predlaže stranka sa najviše poslanika, a u ovom slučaju to je Samoopredeljenje.

Ako njihov kandidat ne dobije potrebnu većinu, za predlog drugog kandidata potreban je konsenzus.

Prema Muratiju, treći i najgori scenario je blokada parlamenta.

Samopredeljenje, kaže Murati, ima pravo da kao pobednička stranka predloži premjera, ali samo ako obezbedi parlamenarnu većinu, u suprotnom mogućnost za formiranje postizborne koalicije i vlade imaju i druge stranke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here