pixabay.com
Foto: Ilustracija

Snage bezbednosti Sudana upotrebile su danas suzavac kako bi rasterale veliki broj demonstranata koji su protestovali protiv vojne vladavine i nedavne smrti demonstranata u prestonici Kartumu i susednim gradovima, izjavili su danas očevici.

Demonstracije, 13. krug protesta od vojnog udara izvedenog 25. oktobra, sazvao je lokalni “komitet otpora” u gradu pobratimu Kartumu, Omdurmanu, kao odgovor na ubistvo nekoliko demonstranata tamo u četvrtak i nedelju, preneo je Rojters.

One su organizovane dva dana nakon ostavke premijera Abdale Hamdoka, koji je služio od 2019. do puča i koji je vraćen na funkciju 21. novembra u sporazumu sa vojskom koji su demonstranti odbili.

U protestima protiv vojne vladavine od oktobra ubijeno je 57 soba, prema podacima lekara.

Poslednjih nedelja, demonstranti su pokušali da osvoje predsedničku palatu u Kartumu, a ljudi iz Omdurmana i Bahrija, da preko mostova stignu do Kartuma.

Kao odgovor na to, vojska je danas blokirala nekoliko mostova i glavnih puteva.

Komiteti otpora koji su organizovali proteste usmerili su ih dalje od mostova.

U Kartumu, Rojtersov svedok je video snage bezbednosti, neke sa palicama i oružjem, kako se sukobljavaju sa raštrkanim demonstrantima na otvorenom dok su se približavali palati.

Ispalili su suzavac i šok bombe, od kojih su neke demonstranti pokušali da vrate nazad.

Demonstranti u Omdurmanu rekli su da su se suočili sa jakim suzavcem na dve tačke tokom skupa i da su snage bezbednosti jurile demonstrante vozilima i pešice posle zalaska sunca.

Na slikama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je bilo protesta i u gradovima Port Sudan, El Obeid i Niala.

Internet i telefonske veze danas nisu bile prekinute, a novi protest zakazan je za četvrtak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here