pixabay.com

Nana je širom sveta poznata kao začin i čaj koji se pije zbog prijatne arome, ali i brojnih lekovitih svojstava.

Cela biljka je lekovita, ali se u tu svrhu uglavnom koristi lišće. Nana sadrži visok udeo mentola, jedinjenja koje je odgovorno za njegovu osvežavajuću aromu i ukus. Mentol je takođe glavni sastojak ulja ekstrahovanih od mente. Daje osećaj hlađenja na koži aktiviranjem njenih receptora osetljivih na promene temperature.

Umiruje probavne organe

Kao začin dodaje se mnogim jelima od mesa i povrća, poslasticama, osvežavajućim pićima. U medicinske svrhe pije se kao čaj, koristi se kao ulje, sirup, oblog.

Od lekovitih efekata, jedno od najpoznatijih i najizraženijih je smirivanje organa digestivnog trakta. Efikasno ublažava bolove u stomaku i crevima i grčeve i mučninu, posebno one izazvane putnom bolešću.

Nana takođe ima diuretičko dejstvo, stimuliše metabolizam i smanjuje apetit, a korisna je za gubitak viška kilograma. Sadrži vitamine A i C i druge aktivne supstance, poput ruzmarinske kiseline, koje pomažu u jačanju otpornosti tela na upale i infekcije.

Veruje se da zahvaljujući ovoj kiselini nana ublažava alergije i astmu, a dokazano smanjuje simptome prehlade i suvog kašlja, neutrališe slobodne radikale i sprečava stvaranje supstanci koje stimulišu upale u telu.

Menta je čest sastojak pasta za zube i vode za ispiranje usta jer pomaže u sprečavanju bolesti desni i jezika, neutrališe loš zadah. Takođe ublažava zubobolju.

Opuštanje mišića

Druga važna primena nane je za ublažavanje stresa. Ova izuzetno lekovita biljka sadrži velike količine triptofana, jedinjenja koje stvara serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje.

Pored toga, nana smiruje glavobolju i bolove u stomaku izazvane stresom, a čaj od nane smiruje telo i olakšava san. Odličan je i kao lek protiv napetosti i anksioznosti, jer mentol prirodno opušta mišiće, a mišićna napetost je jedan od najčešćih pratećih simptoma anksioznosti.

Komprese sa esencijalnim uljem mente mogu pomoći u ublažavanju svraba i crvenila kože, ali čaj od mente može pomoći i kod nadražene kože i u lečenju bubuljica i akni.

Treba pripremiti blagi čaj od mente, dovoljna je jedna kašičica sušene biljke na 3 decilitra vode i pustite da se ohladi na prijatnu temperaturu. Isperite lice mlakim čajem.

Pepermint pomaže u sprečavanju uboda komaraca. Ovim dosadnim krvopijama ne prija njegov miris, pa nije loša ideja da nekoliko kapi ulja od mente utrljate u nepokrivene delove kože.

Masaža i udisanje protiv stresa

Esencijalno ulje nane često se koristi u antistresnim tretmanima. Masaža ovim uljem vrlo je efikasna u ublažavanju tipičnih simptoma stresa kao što su nesanica, nedostatak koncentracije, razdražljivost i grčevi u mišićima.

Udisanje čaja od nane takođe deluje umirujuće, kao i poboljšanje koncentracije, osvežavanje i okrepljivanje, posebno u uslovima povećane mentalne i fizičke napetosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here