EPA-EFE/ERMAL META
Aljbin Kurti

Sednicu Skupštine u Prištini, na kojoj je trebalo da se raspravlja o 12 tačaka uglavnom iz oblasti ekonomije, obeležili su poslanici opozicije.

Oni su kritikovali vladu premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija zbog nedavno postignutog sporazuma sa Beogradom o deskalaciji situacije na severu Kosova.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kritikovao je Aljbina Kurtija zbog dogovora o registarskim tablicama sa Beogradom i naveo da je poziv vladi da on zbog toga treba da podnese ostavku legitiman.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši rekao je da je Kurtijeva vlada pristankom na sporazum sa Beogradom pristala da ozvaniči “srpske kriminalne i paralelne institucije na KiM”.

Za poslanika Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri ocenio je da je sporazum sa Beogradom najštetniji sporazum od sukoba na KIM krajem 90-ih godina. On je kazao da Kurtijeva vlada osniva zajednicu sa izvršnim moćima, kao i da za odluku o postizanju sporazuma on nikoga nije konsultovao, čak ni opozicione stranke.

– Dve decenije Srbija je izdavala registarske tablice koje nisu priznate na KIM. Ovim dogovorom ona ih je legalizovala – rekao je on.

Zamenik premijera privremenih institucija i glavni pregovarač u dijalogu Besnik Bisljimi reagovao je na napade rekavši da je postignuti sporazum znatno drugačiji od svih prethodnih i da se radi o reciprocitetu sa Beogradom.

– Danas se po prvi put tablice tretiraju kao legalne registarske tablice. Nije tačno da nismo nikoga konsultovali. Konsultovali smo međunarodnu zajednicu, kao i javnost. Nisam znao da moramo i lidera DPK – rekao je Bisljimi.

1 COMMENT

  1. Odlazi, dok još drugi spavaju……

    Neka ide, neka uvjek luta,
    Kajace se za sve bar 1000 puta….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here