EPA-EFE/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Kompletan iznos od 12,5 miliona maraka koliko je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji za organizaciju izbora u BiH legao je na račun te institucije, a da budžet BiH za 2022. još nije usvojen.

To je u zemlji otvorilo žestoku polemiku o tome na osnovu čega je novac uplaćen, a dok opozicija tvrdi da je to urađeno na osnovu odluke Kristijana Šmita koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, vlast iz Banjaluke poručuje da “opoziciji ne vredi objašnjavati”.

Podsetimo, prvo je Savet ministara doneo odluku da se iz sredstava Regulatorne agencije za komunikacije CIK-u prebaci nešto više od 9,5 miliona KM, a istovremeno je u proceduru upućen budžet u kojem je bio obezbeđen kompletan iznos. Iz CIK-a je tada rečeno da tih 9,5 miliona nije dovoljno. U međuvremenu je regovao Šmit i nametnuo odluku kojom se CIK-u prebacuje svih 12,5 miliona KM. Budžet još nije usvojen, ali novac je završio na računima CIK-a.

– Savet ministara BiH prebacio je 12.5 miliona KM na račun CIK BiH na osnovu nametnute odluke OHR, čime je SNSD direktno priznao Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer su njegov nalog ispunili u roku kraćem od 24 sata – rekao je potpredsednik PDP-a Igor Crnadak.

On kaže da je izjava predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije da je novac prebačen na osnovu usvojenog budžeta za 2022. godinu svesno izgovorena laž.

– Tegeltija je izjavom da su budžet usvojili Savet ministara i Predsedništvo BiH namerno želio da zbuni većinu građana, koji nedovoljno poznaju procedure i ne znaju da je budžet usvojen i može biti operativan tek kad ga usvoji Parlamentarna skupština BiH – rekao je Crnadak.

Tegeltija, međutim, tvrdi da Savet ministara na čijem je čelu provodi i provodiće odluke koje sam donosi ili one obavezujuće koje donosi Predsedništvo BiH u vezi sa spoljnom politkom BiH.

– Naravno da kao ozbiljan političar neću gubiti vreme da bih polemisao sa onima čiji je politički rad jedino fokusiran na davanje izjava medijima, a iza sebe, za sve vreme političkog rada, nisu ništa ostavili. Sve što pokušate da objasnite Crnatku on to ne želi da razume i samo šalje zbunjujuće izjave. Jedna stvar je jasna – Savet ministara je usvojio budžet u predviđenoj proceduri i uputio Predsedništvu BiH koje je taj budžet usvojilo uz odgovarajući amandman. Savet ministara nije ništa uradio prema odluci Kristijana Šmita i nikada neće ni raditi. Sve u vezi sa tom odlukom što rade i pokušavaju da uvuku SNSD je apsolutno besmisleno – poručio je Tegeltija.

Nema smetnji

I dok traju politička prepucavanja, sada je jasno da je stvar oko finansiranja izbora rešena i da CIK može nesmetano da sprovodi aktivnosti. Zanimljivo je da je na dan kada je na račun CIK-a legao novac potpisan ugovor o štampanju glasačkih listića što je navelo mnoge da postave pitanje kako se takva aktivnost mogla unapred zakazati a da novac nije bio obezbeđen. I to pitanje zasad ostaje bez odgovora, a ono što je sigurno je da će izbori biti održani 2. oktobra.