Rada Rajić Ristić
KAO U SVOJOJ KUĆI: Luka i Valentina sa prijateljima u prostorijama Vidovdana

Italijan Luka Krako, član udruženja Vidovdan iz Vićence i Meleda prošlog septembra se venčao sa izabranicom svog srca, Valentinom dal Grande, koja je pored Luke zavolela Srbe istim žarom. Zbog restriktivnih mera pandemije, Luka i Valentina tada radost nisu mogli da podele sa članovima Vidovdana, jer su na svadbu mogli da pozovu samo članove svojih porodica. Zato su njih dvoje, ovih dana kada su mere popustile, organizovali druženje sa srpskim prijateljima u prostorijama udruženja u Meledu.

– Presrećan sam što sam mogao sada da proslavim krunisanje moje ljubavi sa Valentinom i sa prijateljima iz Vidovdana. Iako skoro godinu dana kasnije, bolje ikad nego nikada. Prisetio sam se ovde mojih obilazaka Srbije i ono što mogu da kažem da je tamo gostoprimstvo sveto. Narod je topao i nesebično podeli sa strancem sve što ima. Ja se u Srbiji osećam lepše nego kod kuće. Neko bi rekao da preterujem, ali to su moje impresije i osećanja – priča Luka.

Otkriva nam da želi i suprugu da odvede u našu zemlju.

– Jedva čekam da prođe ovo ludilo sa virusom, da možemo slobodno da se krećemo bez uslovljavanja testovima, vakcinama i da ponovo posetim meni draga mesta. Nestrpljiv sam da odvedem suprugu Valentinu tamo, da se i ona uveri u ono o čemu sam joj pričao i da shvati zašto je moj diplomski rad na fakultetu bio posvećen isključivo srpskom narodu – kazuje Luka, pun entuzijazma i lepih sećanja na Srbiju.

Na slavlju i druženju se slušala samo srpska muzika, a Lukina omiljena pesma “Kad sam bio mlad” Riblje čorbe, neprestano je uveseljavala prisutne. Luka je naučio da peva i svira tu pesmu još pre nekoliko godina i često je izvodi za svoju dušu.

Vesna Buzejić je napravila prelepu tortu koja Valentinu i Luku jako obradovala, pa su izrazili želju da se svi prisutni slikaju grupno sa mladencima ispred torte. Valentina je donela i album sa fotografijama sa svadbe i venčanja u crkvi i podelila svoje zadovoljstvo da ga prelistava sa damama, koje su bile vrlo znatiželjne i zainteresovane.

– Meni je veliko zadovoljstvo svaki put kad dođem na priredbe Vidovdana, jer je Luka član, pa svaki put kad učestvuje u programu vodi i mene. Jedne godine sam i ja svirala na gitari “Pukni zoro” zajedno sa njima na priredbi. Osećam se lepo i opustim se, jako je veselo u društvu Srba. Sledeće godine imamo u planu da leto provedemo u Srbiji – otkriva nam Valentina dal Grande.

Neraskidiva veza

Čitaoci “Vesti” su Luku upoznali u oktobru 2018. godine, kada je na priredbi udruženja Vidovdan “Oj Kosovo, kolevko junaka, oj božure, cveće devojaka” recitovao epske pesme o Kraljeviću Marku na italijanskom jeziku. a potom, zajedno sa Valentinom posluživao goste.

Luka se prvi put sreo sa Srbima u petom razredu osnovne škole i od tada je, kaže, sa njima u neraskidivoj vezi. Kad je malo poodrastao sreo je Borisa Pajića koji mu je bio nerazdvojni drug i gitarista benda u kom je i Luka svirao. Gubitak druga Borisa je izazvao bol koji nije mogao nikako da odboluje i prevaziđe. Taj veliki bol ga je prvi put odveo u Srbiju, u Dobru, kraj Golupca, na Borisov grob. Onda je 2018. godine drugi put otišao u Srbiju da prikupi materijal za diplomski rad o Srbima i njihovoj integraciji na severu Italije.