Svađe i uvrede o državnom trošku

0

Fonet
Ko je stoka: Zoran Živković
 

Krajnje neprimereno ponašanje u parlamentu, prema oceni socijalnog psihologa Žarka Trebješanina, nije dobro ni za politički život Srbije, ni za njene građane.

– Proizvedena tenzija prenosi se na stranke, pa i na čitavo stanovništvo koje je osim direktnog TV prenosa i u svim vestima moglo ponovo da gleda ružne slike. Politički akteri su poslali lošu poruku da je sve dozvoljeno i da je parlament arena u kojoj se umesto borbe mišljenja, vidi obračun koji kao vid ponašanja mogu preuzeti stranački simpatizeri, ali i ostali – upozorava Trebješanin za "Vesti".

On apeluju na vlast i na opoziciju da se okrenu amortizaciji sopstvenih i konflikata u društvu.

Premijer Vučić je na dobacivanja opozicije burno reagovao.

Rat i na Tviteru

Polemiku sa premijerom Zoranom Živkovićem je nastavio na Tviteru pitanjem "Ko je stoka, premijer ili predsedavajući skupštinom"? Na ovoj mreži Dragan Šutanovac je ispisao da je Vučić, nakon što je održao više predavanja u maniru Fidela Kastra, napustio sednicu. Šutanovac je zapitao da li je to politički kukavičluk.

– Kukavice, pojeli ste 14 godina ove zemlje – odgovorio je i primetio da su poslanici opozicionog DS hrabri i prete samo kad nema ko da im odgovori. Zato je, reče, došao da on to uradi.

– Najobičnije ste kukavice i ništa više. To ste bili i ostali – ponovio je Vučić, a Živkoviću, koji je pokušao da dobaci, uzvratio da "batinaški rečnik ostavi za ulice i bandere i s njim ne ulazi u parlament". Bivši premijer je tražio repliku, ali mu je predsedavajući Igor Bečić kazao da "uličarskim rečnikom nije zaslužio reč". Živković ga je na to častio sa "stoko jedna", zbog čega je dobio treću opomenu i izbačen je iz sale. Upozorenje da krši Poslovnik, Bečiću je stiglo od poslanika DS Dragana Šutanovca koji mu je zamerio da dozvoljava neprimereno reagovanje premijera.

Šutanovac je zaradio dve opomene zbog dobacivanja, a Bečić mu je oduzeo reč i isključio mikrofon.

Bes, primitivizam i prostakluk, reči su kojima je poslanik DS Borislav Stefanović počastio premijera Vučića.
– Nijedan predsednik vlade nije nikada ovako razgovarao s narodnim poslanicima. Vikali ste na nas i pitali zašto vam pretimo, a ja sam govorio o političkom bumerangu i sigurno će vas stići, čim vama ovako aplaudiraju za tu prazninu – kazao je Stefanović, ocenivši da zbog takvog obraćanja Vučić duguje izvinjenje građanima.

Vučić je uzvratio da uvrede DS trpi godinama i zamolio predsedavajućeg da poslanike DS pusti da dobacuju, "pa čak i da opsuju" i viču "da im bude lakše, jer će se osećati kao da imaju sedam umesto šest odsto podrške građana.

– Sa šest posto glasova bi me bilo sramota da držim vlast, a vi je držite. Ne bih vladao ni sa 16, ni sa 26 odsto.

Žarko Trebješanin kaže da mnogo optužbi koje je na račun bivše vlasti izneo premijer, pokazuju da Vučić "gubi živce".

– Primetno je da kada je dobro raspoložen, načini lep gest, poput poziva bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu da dođe na otvaranje novog beogradskog mosta. To je dobra poruka javnosti, jer politički akteri ne treba da se ravnaju prema onome ko je bio pre, a ko sada na vlasti, već da rade za Srbiju. Međutim, kada mu se postave nezgodna pitanja, Vučić gubi živce i počinje da se ponaša kao nekad i onda se izrodi političko ratno stanje – zaključio je Trebješanin.

Ministar ili kamerman?

Dragana Markovića Palmu je naljutio ministar finansija Dušan Vujović koji je u vreme rasprave o budžetu slikao mobilnim aparatom po sali.
– Jeste li kamerman? Ako jeste mogu da vam obezbedim posao na mojoj televiziji TV Palma, a ako niste, možete snimke da nabavite preko RTS-a – ukorio je Vujovića Marković kome je smetalo što ga ministar ne sluša dok obrazlaže razloge za podršku predloženim zakonima.

Samit (ni)je skup

Premijer Srbije obelodanio je da Samit Kine i 16 zemalja Srbiju koštao 800.000 evra, a da je od Pekinga dobijeno 4,5 miliona evra donacije. Poručio je DS-u da su njihovi skupovi prelazili milion evra i pripisao im gubitke u javnim preduzećima, ocenivši da, plata i penzija ne bi bilo ni za šest meseci, da su ostali na vlasti.
Priznao je da Vlada sada nema snage da sprovede reforme u sportu zbog otpora među čelnicima klubova. Pare koje je država dala klubovima, kako je naveo, "bačene su u bunar, džepovi napunjeni, a klubovi propadaju".

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here