Švajcarac ojačao za 30 odsto: “Nije značajno uzdrmalo domaće devizno tržište”

0

Reuters/D.B.
Investitori se nisu mnogo obradovali

Banka je istovremeno smanjila osnovnu kamatnu stopu sa minus 0,25 na minus 0,75 odsto, čime je povećan iznos koji investitori plaćaju za držanje depozita u francima.

Posle objave SNB, švajcarski franak je ojačao sa kursa od 1,2 na 0,8 za jedan evro. Kasnije se trgovina stabilizovala na kursu od 1,05 franaka za jedan evro.

Vrednost akcija švajcarskih kompanija opala je za oko šest odsto na evropskim berzama, a investitori su našli sigurno utočište u kupovini nemačkih državnih hartija od vrednosti. Mnogi investitori smatraju da će švjcarske kompanije zbog visoke vrednosti franka imati problema da plasiraju robu u inostranstvu.

NBS: Franak nije značajno uzdrmao domaće devizno tržište

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da domaće devizno tržište nije bilo značajnije

uzdrmano turbulencijama oko švajcarskog franka i najavila da će pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište.

Trenutno slabljenje evra u odnosu na dolar uticalo je i na slabljenje franka prema američkoj valuti, što je po mišljenju centralne banke bio dodatni razlog da se prekine sa održavanjem minimalnog nivoa deviznog kursa.

Švajcarska centralna banka je istovremeno pokušala da smanjenjem kamatnih stopa umanji pritisak na jačanje valute, ali su globalna finansijska tržišta na te mere veoma burno odreagovala.

Neočekivana odluka Centralne banke Švajcarske je u prepodnevnom trgovanju dovela do značajnog jačanja franka, koji je ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, da bi se nešto kasnije stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto.

NBS navodi da je celokupna situacija nije zaobišla ni valute u regionu, s obzirom da je u pojedinim zemljama značajan deo kreditnog portfolija denominovan u švajcarskim francima, tako da poslednja kretanja ponovo poskupljuju servisiranje tih kredita od strane stanovništva i privrede.

Poljski zlot je prema evru oslabio za 1,1 odsto, a mađarska forinta za 0,6 odsto.

NBS očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija. NBS će pratiti posledice tih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here