commoswikipedia.org/Foreign and Commonwealth Office
Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH je funkcija bez smisla, a izgleda da su u BiH sada gotovo svi spremni da okončaju taj eksperiment, piše švajcarski list “Noje cirher cajtung”.

List navodi da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sve više podseća na melanholičnog evropskog konzula sa početka 19. veka kojeg je tako majstorski opisao Ivo Andrić: “izolovan i rezigniran, a ipak u potpunosti deo bosanskog kosmosa”, te da se u tu celu sliku dobro uklapa i činjenica da građani nemaju pravo glasa pri ukidanju te funkcije.

– To može da uradi samo Savet za sprovođenje mira i, naposletku, Savet bezbednosti UN, a oni su tako daleko od te zemlje kao što su već kod Andrića daleko bili i sultan u Istanbulu i car u Beču – navodi se u tekstu Andreasa Ernsta o kancelariji visokog predstavnika u BiH pod naslovom “Funkcija bez smisla”.

U tekstu se podseća da je još pre 10 godina slovački visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Mirosav Lajčak poručivao da “nema više volje da jaše mrtvog konja”, prenosi radio “Dojče vele”.

To se, kako je pojašnjeno, odnosilo na njegovu funkciju koja mu nominalno daje ingerencije u političkom životu, ali je već 2009. godine predstavljala izraz jedne iluzije – da će dobronamerne i prosvećene strane diplomate da podignu na noge BiH posle rata, a taj proces je tada optimistički opisivan kao “transformacija koja bi nužno vodila demokratiji i tržišnoj privredi”.

– Deset godina kasnije još postoji ta funkcija. Posle Lajčakovog odlaska na njoj je Austrijanac Valentin Incko. Ali izgleda da građani BiH polako gube strpljenje. Prvi put to nisu samo vodeće partije iz delova zemlje pod srpskom, odnosno hrvatskom dominacijom koje zahtevaju ukidanje kancelarije. I Bošnjaci koji su visokog predstavnika dugo posmatrali kao garant protiv pokušaja otcepljivanja, sada su spremni da okončaju eksperiment”, ocenjuje list.

U tekstu se navodi da se već godinama ni sile koje garantuju Dejtonski sporazum, ni lokalna javnost ne interesuju za visokog predstavnika i da se tek povremeno poneki novinar zgrozi nad budžetom OHR-a (od pet miliona evra) ili nad Inckovom platom koja je u početku bila 25.000 evra mesečno, ali je potom smanjena.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here